Tuinplanning

Nieuwe brievenbussen, nieuwe normen

Vanaf volgend jaar (2008) moeten nieuwe brievenbussen een iets grotere gleuf hebben. De internationale afmetingen schrijven dan een breedte van 23 cm en een hoogte van 3 cm voor. De brievenbus moet verder voldoende groot zijn om een ongevouwen zending in C4-formaat (229 mm bij 324 mm) met een dikte van 24 mm zonder beschadiging te ontvangen.


De Post voert deze maatregel door om de brievenbussen aan te passen aan de sinds 1 augustus 2007 gewijzigde afmetingen van de dagelijkse zendingen. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert dat hij of zij, na enkele waarschuwingen, voortaan zelf zijn post moet gaan afhalen in het postkantoor. Bestaande brievenbussen worden vrijgesteld van de nieuwe vereisten. We moeten dus niet met z’n allen onze brievenbus gaan vervangen. Hoewel …


Andere vereisten

Ter gelegenheid van bovenstaande wijziging zal De Post ook strenger toezien op vereisten waaraan brievenbussen al langer moeten voldoen. Zo moet de opening op een hoogte tussen 70 en 170 cm zitten. Een afwijking tot respectievelijk 40 en 180 cm is mogelijk voor brievenbussen van andersvaliden en in flatgebouwen met meer dan vier bussen. Een andere verplichting is dat de bussen zich langs de openbare weg moeten bevinden. Opnieuw wordt een uitzondering gemaakt voor bovenstaande gevallen. Ook bestaande brievenbussen in de gevel of voordeur moet je niet aanpassen.
Daarmee zijn we nog niet aan het einde van ons lijstje. De Post wil dat een brievenbus altijd vrij en zonder gevaar toegankelijk is. Het huisnummer en eventueel busnummer moeten goed zichtbaar zijn. In appartementsgebouwen moeten de bussen in doorlopende volgorde worden genummerd.


Aanpassingen verplicht

Als uw brievenbus niet beantwoordt aan sommige van deze voorschriften, moet je ze aanpassen om te vermijden dat de postbedeling bij je thuis wordt gestaakt. Als je niet onder een van de uitzonderingen valt, moet je met name in de volgende gevallen ingrijpen: als de toegang onmogelijk of gevaarlijk is; als je bus te ver van de straat ligt; als de gleuf te hoog zit; als de brievenbussen van appartementsgebouwen niet genummerd zijn; als de bus alleen toegankelijk is via een eigendom van derden.

De volledige wetgeving

Bron: KBC Bank & Verzekeringen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in