Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Natuurlijk genieten met hout in de tuin

Waterpartijen en zwembaden brengen leven in je tuin en zorgen tegelijk voor momenten van rust en ontspanning. Beide nodigen ze uit tot genieten: van baantjes trekken of een boek lezen in de zon tot lekker nietsdoen aan de rand van het water. Een afwerking met hout zorgt voor een natuurlijke toets. Maar welk hout gebruik je het best voor zwembad, vijver en terras? Habitos.be zocht het voor je uit.


Terrashout

Een zwembad- of vijverterras geeft een meerwaarde aan je woning en tuin. Als je van natuurlijke materialen houd, kies je voor een houten vijver- of zwembadterras. Want met hout zit je op rozen. Niet alleen doordat dit fraaie materiaal in elk seizoen harmonieert met de tuinomgeving, maar ook doordat het een ecologische aanrader is, onder andere door zijn lange levensduur en zijn vermogen om CO2 op te slaan en daardoor rechtstreeks het broeikaseffect te verminderen.


Welke houtsoort?

Water en hout kunnen het uitstekend vinden met elkaar op voorwaarde dat je enkel voldoende stabiele en duurzame houtsoorten gebruikt. Hout voor buitentoepassingen zoals vijver- en zwembadterrassen staat bloot aan weer, wind en extreme temperatuurverschillen, en komt daarenboven in contact met water.
Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in 5 klassen. Klasse I staat voor zeer duurzaam hout, klasse V voor hout dat niet duurzaam is. Naaldhoutsoorten zijn van nature onvoldoende duurzaam maar worden het wel door verduurzaming of hittebehandeling. Tropische houtsoorten beschikken van nature over een hoge(re) duurzaamheid.


Vijverterrassen

Voor de aanleg van vijver- en zwembadterrassen komen vakkundig verduurzaamde (procedé A.4.1) en hittebehandelde naaldhoutsoorten zoals grenen, vuren en oregon of tropisch hardhout zoals Afrikaans padoek, ipé, itauba, teak en cumaru in aanmerking. 

  • Afrikaans padoek valt op door zijn koraalrode kleur die onder invloed van zonlicht snel vergrijst en toch zijn uitgesproken houttekening behoudt. Tip: vraag je houtvakman voor deze specifieke buitentoepassing naar Afrikaans padoek dat vakkundig gedroogd is tot een houtvochtgehalte van 18 à 20%. 
  • Het Midden- en Zuid-Amerikaanse ipé heeft een donkerbruine kleur en een gesloten houtstructuur. Het hardhout met een natuurlijke hoge duurzaamheid (klasse I) krijgt na verloop van tijd een zilvergrijze kleur. Tip: kies voor deze buitentoepassing voor rechtdradig ipé, waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Rechtdradig ipé is synoniem voor hout van hoge kwaliteit dat in alle vochtige omstandigheden in prima conditie blijft. 
  • Ook itauba, een Zuid-Amerikaanse houtsoort, beschikt over een natuurlijke hoge duurzaamheid (klasse I) en een gesloten houtstructuur. De warmbruine kleur vergrijst onder invloed van het zonlicht. 
  • Het in Zuidoost-Aziatische bossen groeiende teak (Moulmein Teak) heeft van nature een hoge duurzaamheid (klasse I). De midden- tot donkerbruine kleur met opvallend houtpatroon wordt zilvergrijs onder invloed van zonlicht. Tip: Het verschil tussen Moulmein Teak en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. 
  • De natuurlijke duurzaamheid van het Zuid-Amerikaanse cumaru valt in klasse I. Het hardhout heeft een gevlamd houtpatroon en een middenbruine kleur die na verloop van tijd zilvergrijs wordt.

 

  • Duurzaamheidstip van de redactie: wil je er zeker van zijn dat de houtsoort op een duurzame manier geteeld en gerooid is, vraag dan naar FSC-gelabeld hout. Dat hout is namelijk afkomstig van bossen die voortdurend worden gecontroleerd en waar na elke rooiing nieuwe bomen worden aangeplant, zodat het bos intact blijft. Meer info over het FSC-label.


Splintervrij

Deze houtsoorten voldoen niet alleen ruimschoots aan hoge vereisten qua duurzaamheid, ook inzake sterkte, stabiliteit en slijtvastheid staan ze hun mannetje. Dat maakt dat je vele tientallen jaren lang onbekommerd zult kunnen genieten van je houten vijver- en zwembadterras. Houtsoorten zoals rechtdradig ipé en itauba zijn bovendien volledig splintervrij, wat een extra troef is voor vijver- en zwembadterrassen.
Omwille van hun intrinsieke kwaliteiten kunnen deze houtsoorten ook gebruikt worden voor de aanleg van vlonders boven waterpartijen en tuindouches.


Plaatsing

Zoals de plaatsing van elk ander terras vereist een houten zwembad- of vijverterras een stabiele ondergrond. Dat kan een lichte, waterdoorlatende stabilisé of een betonnen ondergrond met een degelijke afwatering zijn.
Voor de tussenafstand van de onderliggers reken je 30 tot 55 cm, afhankelijk van de dikte van de terrasplanken. De terrasplanken schroef je vast met een tussenafstand van 4 à 10 mm, afhankelijk van de gekozen houtsoort.
Gebruik altijd roestvrij stalen schroeven. IJzeren, stalen of verzinkte schroeven corroderen en veroorzaken in het hout verkleuringen die moeilijk te verwijderen zijn. De ideale plaats voor het aanbrengen van de schroeven is op ongeveer 3 cm van het uiteinde van de planken. Voor de meeste houtsoorten is het nodig de schroefgaten voor te boren.


Onderhoud

Houten zwembad- en vijverterrassen vragen een minimum aan onderhoud. Door blootstelling aan zonlicht en regen vergrijst het hout op een natuurlijke en gelijkmatige manier. Dit proces heeft geen enkele invloed op de levensduur en de eigenschappen van het hout. Door het aanbrengen van een kleurlaag die de uv-straling tegenhoudt, kun je de vergrijzing voorkomen.
Wie zich geroepen voelt om aan de lenteschoonmaak te beginnen en het vijver- of zwembadterras grondig onder handen te nemen met de hogedrukreiniger, doet er goed aan om een zachte waterstraal te gebruiken. Een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout beschadigt namelijk het houtoppervlak.


Gladheid

Dat geribbelde houten vijver- of zwembadterrassen bij regenweer minder glad zijn, is een misvatting. Het tegendeel is waar. In de ribbels zetten zich gemakkelijk(er) vuildeeltjes en vocht vast, wat algengroei stimuleert.
Een sproeibeurt met een algendodend middel is een doeltreffende oplossing om het houten terras algenvrij te houden.

 

Info: Belgian Woodforum of tel. 02 219 28 32, dagelijks van 10 tot 12 uur.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in