Tuinplanning

Mooiste Tuin van Vlaanderen straalt passie uit

De Mooiste Tuin van het Jaar is de tuin van de familie De Spae-Van Dichel uit Evergem! Een professionele jury onder leiding van acteur Koen De Bouw verkoos de tuin unaniem, omwille van zijn sprookjesachtige sfeer en de passie die de tuin uitstraalt. De winnaars ontvangen een prijzenpakket van 2000 euro aan Bosch tuingereedschap.

 

Tuineigenaar

Bosch, de specialist in tuingereedschap, en Tuinen inspired by Feeling Wonen bekroonden vandaag de tuin van de familie De Spae-Van Dichel uit Evergem tot de mooiste tuin van Vlaanderen. De verkiezing “Mooiste tuin van het jaar” wil niet de architect achter de tuin belonen, maar de passie van de tuineigenaar zelf. Een jury bestaande uit bekende groenspecialisten o.l.v. Koen De Bouw koos unaniem voor de tuin van de gedreven Daniël en Gisèle De Spae-Van Dichel: een terrein van 7.500 m² dat gedurende 40 jaar door de eigenaars eigenhandig op ecologische manier omgetoverd werd tot een labyrint van tuinkamers die elk een eigen sfeer uitademen. De winnaars uit Evergem ontvingen uit de handen van burgemeester Erik De Wispelaere een prijzenpakket met Bosch tuingereedschap ter waarde van € 2 000.

 

Wedstrijd

In april 2009 lanceerde Bosch voor de tweede keer een grootse zoektocht naar de mooiste tuin van Vlaanderen. Met de verkiezing “Mooiste tuin van het jaar” willen de organisatoren een platform creëren voor de vele prachtige tuinen die ons land rijk is. Vaak liggen deze verscholen achter huizen en heggen en blijft het intensieve werk van de tuinliefhebbers onopgemerkt.

De “Mooiste tuin van het jaar” is op korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste tuinwedstrijden van het land. Daarenboven is de verkiezing uniek in zijn soort. Een mooie tuin is het resultaat van de passie van de tuineigenaar. En net die passie wordt beloond in de “Mooiste tuin van het jaar”: niet het werk van de architect, maar de groene handen van de eigenaar zelf. Dit maakt de verkiezing tot iets bijzonders en verklaart ook de grote respons van de tuinliefhebbers.

 

Jury

Een jury onder leiding van “Groene Vingers”-presentator Koen De Bouw kreeg de moeilijke taak om uit bijna 100 inzendingen de mooiste tuin te kiezen. De vorm en het uitzicht van de tuin moesten op een persoonlijke manier getuigen van een passie voor tuinieren. Daarnaast moest de tuin een plaats zijn waar écht geleefd kan worden.

De gespecialiseerde jury koos unaniem voor de tuin van de familie De Spae-Van Dichel uit Evergem. De landelijke tuin is de perfecte belichaming van de opzet van de “Mooiste tuin van het jaar”. Toen Daniël en Gisèle er in 1968 als prille twintigers kwamen wonen, was er geen sprake van een tuin. Toch kwam er geen tuinarchitect aan te pas bij de aanleg. De eigenaars werkten 40 jaar lang zelf met ups en downs aan hun mooiste tuin. Het is uitzonderlijk dat ze er zonder tuinarchitect in slaagden om perspectieven te creëren én op elkaar af te stellen. De tuin bezit een rijke variatie aan planten en een grote afwisseling in structuur, terwijl het toch één harmonisch geheel is. De woning en de tuin lopen ook in elkaar over dankzij de klimmers op de muren en bomen dichtbij.

 

Sprookjesachtig

Dat laatste laat meteen zien hoe de tuin door de familie als een echte leefruimte gebruikt wordt. De tuin groeide geleidelijk met de levensloop van de eigenaars mee. Toen de kinderen klein waren, vormde de zandbak en het gazon de centrale plaats van de tuin. Later kwam er een vijver bij en stilaan kwam er plaats voor vaste plantenborders en schaduwhoekjes met bodembedekkers.

“De tuin charmeert vooral door de sprookjesachtige sfeer,” vertelt Wilfred Steeman, directeur bij Bosch Power Tools. “Dat komt niet in het minst door de buxuswolken die de gedreven Daniël zelf kweekte en in een golvende beweging snoeit. Dit is de passie voor tuinieren die wij met de “Mooiste tuin van het jaar” willen belonen.”

Het onderhoud van de tuin wordt voor de winnaars alvast een stuk minder intensief dankzij het Bosch prijzenpakket ter waarde van €2.000. Dit pakket bestaat o.a. uit draadloos tuingereedschap op basis van Lithium-Iontechnologie, zoals een Isio buxus- en grasschaar, een Rotak gazonmaaier en een AHS heggenschaar.

Naast een prijzenpakket, kregen Daniël en Gisèle ook een uitgebreide reportage over hun mooiste tuin in het magazine Tuinen inspired by Feeling Wonen. De mooiste tuin van Vlaanderen schittert in het nieuwe nummer dat vanaf nu in de winkels ligt.
 

 

Meer info:

Bosch

Tuinen Feeling Wonen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in