Tuinplanning

Mooiste tuin van België ligt in Sint-Pauwels

Na de mooiste tuin van Vlaanderen is nu ook de mooiste tuin van het hele land bekend. ’s lands mooiste ligt in Sint-Pauwels, rond de woning van André De Cauwer en Godelieve Rombaut.


Uiteraard is niets zo subjectief als ‘schoonheid’. De jury had dan ook vooral oog voor de ‘ziel’ van de tuin, voor de harmonie en voor de originaliteit. “De oppervlakte of de mate van verfijning speelden minder een rol”, zegt Laurent Englebert van Compo. “We waren vooral op zoek naar liefhebbers met passie voor tuinieren en gevoel voor karakter en esthetiek. Almaar meer amateurtuiniers maken van hun tuin een echt pareltje, waar ze terecht trots op mogen zijn. Hen wilden we in de bloemetjes zetten, want ze zijn een stimulans en inspiratie voor anderen.”


Voor elk wat wils

André en Godelieve zijn alvast in de wolken met hun hoofdprijs: een garden party voor tien personen ter waarde van 2000 euro. “Een mooie bekroning van onze inspanningen”, aldus de opgetogen winnaars. “Onze tuin is bijna veertig jaar oud en heeft een symmetrisch grondplan. Hij omvat vaste plantenborders op kleur, een rozentuintje, een wintertuin, terrassen, zithoekjes, waterpartijen, een knus tuinhuis, een serre, een groenten- en kweektuin, een weide met loofbomen en een hoogstamboomgaard.”

Hun tuin werd uiteindelijk gekozen uit de vier genomineerden die na de tweede ronde overbleven. Laurent Engelbert: “Die hadden in feite allemaal kunnen winnen, maar het echtpaar De Cauwer wist een waw-gevoel te creëren voor zowel de leek (vele bloemen en kleurgroepen), de tuinliefhebber (gewaagde plantencombinaties, vele zithoekjes, waterpartijen en tuindecoraties) én de tuinspecialist (zeldzame plantensoorten).”

De organisatie ‘Mooiste tuin van België’ was een initiatief van de website Tuinadvies, het tijdschrift Hobbytuin en Compo.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in