Aanbevolen partners

suninvest logo
Kees Smit Tuinmeubelen logo
Tuinmeubelen

Lentekriebels: trends in tuinmeubilair

Nu de winter eindelijk begonnen is, na een lange- buitenseizoense- lente, maar eigenlijk het begin van de lente zou moeten zijn , lijkt het mij leuk om alsnog over de trends, betreffende tuinmeubilair te schrijven!?!


De beste manier om de “natuurinterieurtrend” te beleven, is natuurlijk gewoon buiten gaan zitten.

De meeste designfabrikanten hebben tegenwoordig dan ook naast hun gebruikelijk interieuraanbod, een exterieuraanbod.
In onze drang om ook buiten te loungen , bracht het Italiaanse –Moroso-, een outdoorversie van de -Victoria and Albert- zitcollectie. Dit is een kunststof uitvoering van de inmiddels al jonge klassieker .(foto 1)
Hierbij vestig ik vooral de aandacht op het woord ‘kunststof’. Deze al enkele jaren bestaande trend, blijft zichzelf uitvinden. Dit zowel door vormgeving, als door techniek. Naast het gebruikelijke polipropyleen , wordt er ook geëxperimenteerd met polyethyleen. Een mooi voorbeeld hiervan is de fauteuil “Nest” van topdesigner Tord Boontje. Deze zetel wordt gemaakt door “rotation moulding”(foto 2).
Een ander mooi voorbeeld hiervan is de schommelstoel “Voido”, designed by Ron Arad. (foto 3).

Materiaalcombinaties
Een ander voorbeeld van het technisch verfijnen van het kunststof, is de zitpaal “Dedal” van het Spaanse, Punt Mobles.
Erg verrassend is het wanneer men voor het eerst gaat zitten en ontdekt dat de halve bol bovenaan soepel is en de vorm van het achterwerk aanneemt (foto 4).
De trend naar alsmaar meer glanzend kunststof , vindt men bij fabrikant Desalto.
Deze ontwikkelde de buitenstoel “Trace”, in een combinatie van technopolymeer en roestvrij staal (foto 5).
Ook aluminium, al dan niet met hout gecombineerd, wordt veelvuldig toegepast bij het hedendaags tuinmeubilair. Een zeer mooi voorbeeld hiervan, is de futuristische collectie “One”, getekend door Konstantin Grcic. De collectie omvat zowel stoelen, tafels als banken (foto6).

Buitenloungeruimte
Ook de drang naar grote tafels of buitenloungeruimte, waarbij men met heel de familie plaats kan nemen, manifesteert zich in het exterieur.
Absolute trendsetter hierbij is de Belgische fabrikant, Extremis. Een goed voorbeeld hiervan, is het meubel “Behive”(foto7).
Ook terug actueel, is de hangmat. Weliswaar in een modernere versie van fabrikant, Fatboy (foto 8).

Zo, terwijl de smeltende sneeuw naar beneden valt op deze 19de maart, droom ik verder van een zwoele zomer, al dan niet in deze hangmat.

Stefan Put

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in