Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Hoe het terras gezellig inrichten?

Eens je terras afgebakend en aangelegd is het de beurt aan de aankleding. Het plaatsen van verlichting en zonwering maar vooral het kiezen van tuinmeubelen is het leukste van de inrichting. En vergeet ook geen groen. Planten trekken geleidelijk het gevoel van binnen naar de tuin.

Op een terras is de avondzon zeker welkom, maar felle zon kun je best weren. Vandaag vind je hier allerlei oplossingen voor. Een parasol als los object kun je verplaatsen. Je vindt ze als mast, met een knikmechanisme, een gebogen arm of als paviljoenparasol, die een hele tent is. Trendy zijn zeildoeken die gespannen worden tussen verschillende panelen. Een zonnescherm of terrasoverkapping kun je perfect aan de gevel integreren, en komt met een druk op de knop naar buiten om schaduw te bieden, of bij regenval. Zie je graag groen, dan dient een dakboom als natuurlijke zonwering.


Opbergmeubelen

Wanneer je kussens of hoezen van je tuinmeubilair bij een plotse regenbui wilt opbergen, is een opbergkoffer een handig instrument. Niet tegenstaande dat de kussens van vandaag er niet tegen kunnen, met een opbergkoffer kun je ze van een lange droogtijd besparen. Als je materiaal als bloempotten of andere kleinigheden op het terras kwijt wil, dan kan dat in een tuinkast. Maak wel de bedenking dat die hoe dan ook ruimte inneemt. En hoe meer bergruimte, hoe meer ‘rommel’ je verzamelt.


Gevlochten meubelen

Kunststof tuinmeubelen bestaan nog maar of ze indruk maken op je terras is nog de vraag. Wel trendy is geweven kunststof, met het vlechtwerk dat vroeger op riet en rotan werd toegepast. Het binnenframe is meestal uit aluminium vervaardigd en zo dus roestvrij. Bij hout blijft teak nog steeds merkbaar maar toch levert het al snel een grauwe kleur op. Scoren vandaag zeker: een combinatie van hout en metaal. Dat is niet alleen licht maar ook gemakkelijk te stapelen.


Grote tafels en loungeset

Als je een terras inricht, bereid je je meestal al voor op een groep gasten die je voor een barbecue zult uitnodigen. Een uitschuifbare tafel en extra stoelen zijn dan ook geen overbodige luxe. Ook leuk is een statafel met krukken, met zelfs een mogelijkheid tot verlichting in de tafel. Met een loungeset kun je alle kanten uit: van twee fauteuils en een poefje tot een hele loungebank met salontafel. Het merendeel van de kussens is weersbestendig en kun je in weer en wind buiten laten liggen.


Groen op het terras

Een groen terras zorgt ervoor dat je stilaan het groene gevoel van binnen naar de tuin doet overlopen. Beplanting tussen de terrastegels is wel mooi, maar niet erg praktisch omdat je zo je meubilair niet kunt verplaatsen naargelang het aantal gasten. Plaats zeker één of enkele planten die kunnen overwinteren. 

 

Licht en muziek aan

Leg je verlichting aan, houd er dan rekening mee dat inbouwspots louter sfeer brengen en niet veel aan verlichting opleveren. Nu zijn inbouwspots wel mooi om ’s avonds aan te steken, zo kijk je vanuit de woonkamer niet een donkere tuin in. Verlichting plaats je best boven ooghoogte omdat je anders verblind wordt. Een extra sfeermaker is kaarslicht, met een tuinkaars, windlicht of fakkel. Een streepje muziek op je terras hoort er natuurlijk ook bij. Ga op zoek naar weersbestendige geluidboxen, sommige zijn in de vorm van een steen of bloempot verwerkt. Laat je muziek horen, denk dan wel aan de buren. Houd je het graag wat rustiger, laat dan kabbelend water stromen, door een (klein) watervalletje, een waterelement, fonteintje of een borrelsteen.

 

Met dank aan tuinarchitect Nick Colson

Auteur: Kelly Cuypers - april 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in