Tuinplanning

Help uw tuin de winter door

De zomer is nog volop bezig, maar de echte tuinliefhebbers weten dat weldra het moment aanbreekt om de tuin voor te bereiden op de winter. Vooral hagen en buxussen moeten nog een laatste maal onder handen genomen worden zodat er ook volgend jaar van de tuin kan genoten worden. Bosch geeft enkele handige tips.


De periode van midden augustus tot midden oktober is het ideale moment om de buxussen en hagen in de tuin bij te snoeien: de planten zijn al goed gegroeid en zullen niet meer verder groeien tot de volgende lente. Anderzijds kunnen jonge scheuten na het snoeien toch nog voldoende herstellen voordat de vrieskou komt.

Snoeien, hoe vaker hoe minder inspanning
Snoeien is behoorlijk intensief werk, maar loont wel de moeite. De netheid van de tuin wordt voor een groot gedeelte beoordeeld door het strakke uitzicht van de heg en de symmetrie van de buxussen.
Voor snoeien geldt het principe ‘hoe vaker de haag wordt gesnoeid, hoe minder inspanning er moet geleverd worden’: nieuwe, korte takken zijn dunner dan oudere en kunnen daarom gemakkelijker gesnoeid worden. Zo worden zowel de tuinier als de haagschaar minder belast.

Ga met de nodige voorzichtigheid te werk
De haag of buxus snoeien is om heel wat redenen noodzakelijk, maar mag niet onbezonnen gebeuren. Elke plant heeft namelijk zijn specifieke eisen en zorgen:

> Buxus kan best gesnoeid worden op een bewolkte, maar niet te natte dag: sterk zonlicht en hoge vochtigheid kunnen de plant beschadigen en het risico op schimmelinfectie verhogen. Om verkleuring van de versgesnoeide bladeren te vermijden is het best de buxus met een lichte fleece af te dekken gedurende enkele dagen
> Voor hagen kunnen de snoeiperioden en –frequentie sterk verschillen: sommige hagen hebben na een snoeibeurt meer tijd nodig om te herstellen en opnieuw te groeien. Het is best om de haag na elke snoeibeurt ongeveer 6 weken de tijd te geven zich te hernemen.


Het geschikte snoeimateriaal is van cruciaal belang
Zowel voor de haag als voor de buxus is de keuze van het geschikte materiaal van groot belang. Om de juiste haagschaar te vinden, moet je op heel wat factoren letten. Bosch geeft enkele tips:

Zowel voor de haag als voor de buxus is de keuze van het geschikte materiaal van groot belang. Om de juiste haagschaar te vinden, moet je op heel wat factoren letten. Bosch geeft enkele tips:

Bladlengte:
Hoe langer het blad van de haagschaar, hoe meer er bij elke beweging kan afgesneden worden en hoe hoger en dieper er kan gereikt worden. Voor de meest tuiniers is een blad van 420-600 mm geschikt.

Messenafstand:
De messenafstand wordt bepaald door de diameter van de takken die moeten gesnoeid worden. Voor een haag met dikkere, houterige takken is bijvoorbeeld een zwaardere haagschaar met een bredere messenafstand nodig

Met of zonder snoer?
Een elektrische haagschaar met snoer is eerder geschikt voor middelgrote tot grote hagen. Deze heeft wel als nadeel dat het snoer de reikwijdte beperkt en riskeert van in de weg te liggen. Een haagschaar zonder snoer biedt meer flexibiliteit en vrijheid, en is daarom geschikter voor kleine tot middelgrote hagen.


De nieuwe Bosch heggenscharen AHS 41 en AHS 52 zijn een voorbeeld van deze laatsten:

> krachtig dankzij de 14,4-volt-accu in nikkel-cadmiumtechniek
Voor grotere heggen wordt een tweede accu standaard bij de grotere variant (AHS 52 accu) bijgeleverd
> licht: 2,5 resp. 2,6 kilogram (inclusief accu)
> ergonomisch
> lange looptijd: de batterij volstaat voor 55 minuten gebruik, voldoende voor heggen van middelgrote tuinen

De geschikte snoeischaar voor de buxus
Buxusliefhebbers zweren bij een schaar met rechthoekige handvaten of zelfs een schaar om schapen te scheren. Bosch bracht recentelijk een nieuwe oplossing op de markt, de Isio.
De Isio is een elektrische buxusschaar met mogelijkheid om de schaar om te vormen voor het bijknippen van gras. Door zijn speciale lithium-ion-batterij is hij heel licht (zonder aan kracht te moeten inboeten) en behoort het geheugeneffect tot het verleden.
Dit maakt de Isio tot een universele tuinhulp voor het onderhoud van het gazon of struikgewas in de siertuin, op het balkon, de patio, ...  Bovendien is het werken met de Isio veel minder veeleisend en vermoeiend dan met een handgrasschaar.


Opruimen, een kinderspel
Snoeien brengt veel snoei-afval met zich mee. Om niet nodeloos tijd en energie te verliezen met het verzamelen van het snoeisel, is het best doeken op de grond te leggen. Hierdoor kan alle snoeisel makkelijk in één maal verzameld worden en sneller verwerkt worden voor herbruik in de tuin als compost of als bodembedekkers om onkruid tegen te gaan.
Ideaal kan hiervoor gebruik gemaakt worden van de Bosch fluisterhakselaar, die in tegenstelling tot traditionele meshakselaars met slechts 84 dB, takken en ander snoeiafval tot optimaal composteerbare deeltjes verwerkt.

Bron: Bosch

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in