Terras & verhardingen

Groenten van ‘t balkon

Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
’t Is niet omdat je op een appartement of in een klein huis woont, dat je verstoken moet blijven van je eigen groenten. In de Aziatische landen fungeren de daken van appartementsgebouwen al als groentetuin. Waarom dan niet jouw balkon of terras omvormen tot kleine moestuin?

Hangende tuinen

Een mogelijke oplossing om je tuin te creëren is het simpelweg plaatsen van enkele houten bakken of kisten, ze te vullen met teelaarde of potgrond en vervolgens op te hangen zoals bloembakken. Zo blijft het al beperkte grondoppervlak maximaal beschikbaar en tegelijkertijd fungeren je groentebakken als decoratief element. Bovendien zijn de hangende bakken comfortabeler voor de rug. Let er wel op dat de bakken stevig vast hangen en boor enkele gaten in de bodem om teveel aan water weg te laten lopen.

Kies de juiste pot

Er bestaan vandaag heel wat nieuwe materialen voor de plantenbakken. Zo zijn er bakken in geotextiel of biologische bakken die de plant laten ademen en die de plantenwortels beschermen tegen oververhitting door de zon. Voor een pot in geotextiel van 60l moet je rekenen op 15 euro.
Maar de klassieke potten in plastiek, klei of gerecycleerd materiaal doen het nog even goed. Een ander hergebruikidee zijn oude wijnkisten.

Water geven

Aangezien planten in een pot sneller verdrogen, is het aangeraden om een laagje grind of argexbolletjes onder de teelaarde te mengen. Zo behoudt de aarde beter zijn vochtigheidsgraad. Kijk ook dagelijks na of de planten geen water nodig hebben. Op warme zomerdagen kan het nodig zijn de planten tweemaal per dag water te geven: ’s morgen en ’s avonds. De aarde zou continu vochtig en los moeten blijven.
Om de planten te versterken, kun je vloeibare meststoffen toevoegen aan het gietwater. Begiet nooit de bladeren van de planten, maar enkel de wortelbasis.

Wat planten op het balkon?

Sommige planten doen het betere dan andere in een pot. Bepaalde kruiden redden zich bijvoorbeeld wonderwel in een pot: basilicum, peterselie, rucola, koriander, munt, tijm, rozemarijn. Andere opties zijn aardbeien, pepers, paprika of tomaten. Los van de tomatensoort is het vooral belangrijk dat er voldoende bezonning mogelijk is. Bind de peper-, paprika- of tomatenplanten op om ze te ondersteunen in hun groei. Ook sla laat zich gemakkelijk kweken in een pot. Maar deze plant schuwt dan weer teveel zon. Je kunt ze bijvoorbeeld achter grotere planten zetten, zodat ze in hun schaduw staan. En om het allemaal wat fleurig te houden, kun je de kruiden en groenten afwisselen met wat bloemen. Ze trekken bovendien ook bijen aan.


Auteur: Vinciane Pinte – maart 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in