Terras & verhardingen

Doe-het-zelf: het aanleggen van een terras met megategels

Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
In een vorig artikel bespraken we al de tips voor de aanleg van het terras. Dit keer gaan we een stapje verder. We kopen het juiste materiaal, rollen de mouwen op en gaan zelf het terras aanleggen. In deze bijdragen bespreken we aanleggen van megategels.
Klinkers, natuursteen, hout en keramische tegels vergen allemaal een andere aanpak. Dit keer focussen we ons op het zelf aanleggen van megategels op een zandcement bed.

Werkwijze aanleggen terras

1. De fundering

Meet het terras af en span een touw af ter hoogte waar de tegels moeten komen. Plaats hierop een fundering van cementgebonden zand of stabilise (= zandcement bed bed van 100 à 150kg cement P30 per m³ zand). Deze stabilise moet 15% overdikte hebben. Trek de stabilise recht met een rei en tril af met een trilplaat.

2. Aanbrengen straatlaag

Over de stabilise stort je een straatlaag  van gewassen rijnzand, scherpzand of breekzand. De dikte? Twee à drie centimeter. Deze laag vangt de verschillen van de megategels op. Trek de laag wel gelijk, maar tril ze zeker niet af!

3. Aaleggen megategels

Plaats de megategels met een gecertificeerde klem. Elke tegel heeft een lip, die je op de megategel legt. Wanneer je de klem loslaat, komt de megategel perfect langs de andere tegel te liggen. Controleer of de tegels waterpas liggen of meegaan met de hellingsgraad van de ondergrond.

Voor grote oppervlakte gebruik je best een kraan.

Ligt de tegel niet goed? Klop deze dan bij met een rubberen hamer. Lig de tegel te laag? Pak hem dan op met de klem en gooi er meer zand onder. Leg de tegel terug en klop weer aan tot de juiste hoogte.

4. Tegels afwassen

Stop je met het aanleggen van tegels? Maak ze dan altijd zuiver met water. Ook al is al het werk nog niet gedaan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in