Tuinplanning

De wet op de overhangende tak is dood

“De wet die burgers de mogelijkheid wil geven om buurman’s overhangende tak zelf af te zagen, is dood en begraven”. Dat liet de voorzitster van de Kamercommissie Justitie, Mia De Schamphelaere na hoorzittingen over deze wet optekenen in Het Belang van Limburg.
Door een wetsontwerp van senator Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) mogen burgers die op hun eigen grondgebied last hebben van een overhangende tak van een boom van hun buurman, die tak zelf afzagen. Nu mag dat niet, je moet het aan de vrederechter vragen en die beslist. De Senaat volgde Vankrunkelsven en keurde zijn voorstel goed.

In de Kamer werden de betrokkenen gehoord en die zijn allemaal tegen de wet. De Schamphelaere: “De Antwerpse milieuambtenaren delen de Kamer mee dat door het voorstel-Vankrunkelsven burenruzies onvermijdelijk zullen vergroten en dat bomen zullen worden verminkt. Voor hen moet de vrederechter de beslissing blijven vellen”. Dat vinden ook de eigenaars. “Ze wijzen erop dat uiteindelijk toch de vrederechter zal moeten beslissen bij geschillen”, aldus De Schamphelaere.

Aansprakelijkheid bij een ongeval

En dinsdag sprak Alain Jamar zich namens de Belgische vrede- en politierechters tegen het voorstel uit. “De eigenaar van de boom kan toch niet aansprakelijk zijn als een ongeval gebeurt, wanneer een buurman de takken van zijn boom afzaagt." Jamar: "Bovendien: de buurman mag niet in de tuin waar de boom staat, maar hoe gaat hij die takken dan afzagen als de bomen twintig meter groot zijn?”. De vrederechters vinden dat de eigenaars zelf hun bomen moeten snoeien nà een eventuele beslissing van de vrederechter.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in