Tuinplanning

De plantkeuze, meer dan enkel het buikgevoel volgen

Het is niet altijd even eenvoudig om uit een ruim aanbod het juiste plantje te kiezen. Daarom helpt tuinspecialist Luk Dirkx je graag een handje. In dit artikel geeft hij je handige tips over de juiste plantenkeuze.

Om te beginnen ga je na wat voor soort plant je wilt. Daarna stap je naar een kwekerij of een tuincentrum. In het beste geval word je daar geholpen door iemand met kennis van zaken, die je op een goede manier informeert.

Toch is de kans vrij groot dat je daarna - door het zien van al dat moois - weer het noorden verliest en naar huis komt met de foute plant. Dat is jammer, want eens een plantje geplant, begint dat groter en dikker te worden. De kans op verplanten wordt trouwens dan ook kleiner en kleiner. Als je niet oppast heb je zo een te grote boom of struik in je tuin staan, waar je eigenlijk niet tevreden over bent.

Vragen over planten

In de natuur groeit iedere plant op zijn eigen plaats, omdat het zaadje van een plant zo slim is dat het enkel kiemt onder de beste omstandigheden. Het is dus belangrijk om te weten wat een plant juist nodig heeft om goed te groeien om de plaats die jij wilt. Daarom zijn de antwoorden op de volgende drie vragen belangrijk om te weten.
 

 • Welke grondsoort heb je in jouw tuin?
 • Is de grond droog of nat? 
 • Staan de planten in de zon of in de schaduw?

Bijkomende vragen

Een bijkomende vraag, die je moet beantwoorden, gaat over de functie van de plant.   

Wat wil je met de plant bereiken?

 • Hoog – Laag
 • Wintergroen – Bladverliezend
 • Grootbladig – Kleinbladig
 • Stevig – Fragiel
 • Ondoorzichtig – Transparant
 • Kleur – Geur
 • Sier – Eten
 • Insecten lokken of juist niet 

Eenmaal bovenstaande vragen beantwoord zijn, zal je zien dat je wellicht nog verschillende mogelijkheden hebt. Kies dan een plant, die aan je andere persoonlijke wensen voldoet.

Een bezoek aan de afbeeldingen-sectie van mijnheer en mevrouw Google zal je uiteindelijk helpen om deze laatste barrière te overwinnen. En daarna is het genieten geblazen, want van een plant op de juiste plaats zal je eeuwig blijven genieten. En daar gaan we voor.

Mocht deze zoektocht voor jou toch te omslachtig zijn, dan kan je altijd nog advies winnen bij een tuinontwerper of tuinarchitect. Hij of zij doet immers meer dan de opmaak van een tuinplan en daarbij vragen staat vrij.

Auteur: Luk Dirkx - September 2013

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in