Tuinplanning

De juiste plant op de juiste plaats

Het idee of het ontwerp voor een tuin mag dan nog zo mooi zijn, zonder de juiste planten zal de tuin nooit ‘af’ zijn. Maar welke planten dan te kiezen? Je moet in de keuze met meer aspecten rekening houden dan alleen je persoonlijke voorkeur. De woning, het type ondergrond en de variatie in de tuin spelen een even grote rol. Tuinarchitect Rob Van Vlierden van de firma Jos Van Vlierden Groenbedrijf uit Neerpelt legt ons uit hoe we een doordachte plantenkeuze kunnen maken.

Tips voor de juiste plantenkeuze

Net als bij het ontwerp en de bouw van een woning moet in het ontwerp van een tuin en de plantenkeuze met verschillende aspecten rekening gehouden worden. “De voornaamste uitgangspunten zijn het concept van de woning en de tuin, het grondtype, de schaduw- en zonzijde van de tuin, een vochtige of droge ondergrond, het evenwicht tussen de groenblijvende en bladverliezende planten en de smaak van de klant,” begint Rob Van Vlierden het verhaal.

Invloed van huis op tuin

Het concept van de woning heeft enerzijds een bepalende rol op het type tuin. Een moderne woning vraagt eerder om een strakke dan om een romantische tuin. Anderzijds heeft het zijn invloed op de plantenkeuze onmiddellijk rond de woning. “Wanneer er grote raampartijen zijn, zal de beplanting in deze buurt laag gehouden worden. Bij hoog geplaatste en kleine ramen, kan met hoge beplanting worden gewerkt. Een tip: opteer tegen de woning voor een onderhoudspad. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van de ramen,” geeft de tuinarchitect aan.

Grondtype bepaalt plantenkeuze

Niet alleen het concept van de woning, ook dat van de tuin, zal een rol spelen. “Zo plaats je in de buurt van tuinpaden best geen woekerende planten. De plantenkeuze in de buurt van een terras is een beetje smaakgebonden. Houd je als gebruiker van een gesloten terras, dan kies je voor hoge planten en omgekeerd. In de buurt van een zwembad, plaats je best geen bladverliezende planten of planten die behandeld dienen te worden met bestrijdingsmiddelen. In vochtige hoeken tot slot gedijen oeverplanten het best.”

Een andere invloedsfactor is het grondtype. De ene plant houdt van een zanderige bodem, een andere verkiest een leemgrond. Zo verkiezen naald- en dennenbomen een zandgrond, en loofbomen eerder een leemgrond. Sommigen – zoals taxus en buxus - teren overal. Met de nodige bodemverbetering is het wel haalbaar om planten in een ander dan voor hen bestemd grondtype te plaatsen. Alleen vocht kan een grote spelbreker zijn. Plaats daarom nooit taxus in vochtige grond.

Afwisseling tussen plantensoorten

Rekening houdend met het concept, de zon- en schaduwzijde en het bodemtype van de tuin, komt het er op aan een gevarieerd en evenwichtig plantenbestand te kiezen. “Het komt er op aan om een goede balans te vinden tussen groenblijvende en bladverliezende planten. Ook zou ieder seizoen in elke tuinhoek één of meerdere planten in bloei moeten staan. Tot slot streven we naar een afwisseling tussen hoge en lage planten.

Persoonlijke smaak

In deze laatste fase speelt ook de smaak van de gebruiker een voorname rol. Welke kleuren wil hij wel of niet in de tuin? Kiest hij resoluut voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Met al die aspecten kan rekening gehouden worden. In het geval van de onderhoudsvriendelijke tuin opteren we dan voor planten die niet snel groeien en dus maar één maal per jaar gesnoeid moeten worden. Ook bodembedekkers of zelfs hagen en bomen zijn dan dankbare alternatieven. Vaste planten of buxus vragen daarentegen om veel onderhoud,” aldus Rob Van Vlierden.

Planten in kleur

Qua kleur in de tuin kan ook alles. “Dit is vooral afhankelijk van de wensen van de klant. We evolueren nu meer en meer naar bepaalde kleurencombinaties zoals bijvoorbeeld wit-blauw-roze. Ook verschillende groentinten worden wel eens gevraagd. Het is dan wel opletten dat de tuin niet té saai wordt.”

 Aan hand van al deze informatie en voorkeuren van de tuineigenaar, kan de tuinarchitect een correcte keuze worden gemaakt. Ga je niet met een tuinarchitect in zee, informeer je dan in enkele tuincentra. Bezoek ze ook enkele malen in de loop van een jaar. Zo weet je wanneer bepaalde planten bloeien.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in