Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Correct uitgraven van het bed - stap 1 bij plaatsen van klinkers

Betonstraatstenen en tegels hebben niet alleen een functioneel nut – je hebt een verhard oppervlak om op te zitten of om over te stappen, zodat je niet over een natte grasmat hoeft te wandelen.
 

Ook esthetisch kunnen verhardingen een sterke bijdrage aan de tuin leveren. Kijk maar eens in de catalogi van de verschillende producenten welke mogelijkheden er zijn op vlak van kleur, vorm en patronen.De bestrating is trouwens een manier om het hele jaar door kleur in de tuin te brengen.
 

Vergeet niet eerst na te gaan of je een vergunning nodig hebt voor terras of tuinverharding.

 

Correct plaatsen van de klinkers is het begin van alles

Maar zelfs het mooiste motief of de meest uitbundige kleur verliest zijn cachet wanneer de bestrating niet correct is geplaatst.

Een correcte opbouw voor een terras of pad in betonstraatstenen bestaat uit 4 elementen: de ondergrond, de fundering, de straatlaag en de klinkers zelf.

 

Juist afgraven voor een correcte opbouw

Om die bovenstaande opbouw te kunnen maken, moet eerst voldoende aarde afgegraven worden. Een goede stelregel is afgraven tot een diepte van 20 cm, vermeerderd met de dikte van de gebruikte klinker. Wanneer de grond niet draagkrachtig is, graaf je best nog een tiental centimeter dieper uit en plaats je eerst een ondergrond in zand of grof puin.

Wanneer je na de bouw van de woning al een laag bergkiezel of steen- of betonpuin liet plaatsen als tijdelijke verharding, kan deze ook perfect dienen als fundering voor de paden of het terras. Het zal waarschijnlijk wel nodig zijn hier en daar een beetje af te graven.

Na het afgraven volgt stap 2: het plaatsen van de kantopsluiting of de boordstenen.
 

 

Meer weten over terras en verhardingen in de tuin?

Lees ons dossier Terras & Verhardingen
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in