Bulgaarse ui verkozen tot 'Bloembol van het Jaar '

Een jury van tuin- en groenspecialisten heeft dit jaar een vrij onbekende Bloembol van het Jaar gekozen. Geen tulp of narcis dit keer, maar de Bulgaarse ui, of nectaroscordum. Deze exclusieve, opvallende voorjaarsbloeier geeft elke tuin een eigen en bijzondere uitstraling.


De Bulgaarse ui is vernoemd naar het land waar de bol in de natuur veel voorkomt. Het is een bloembol die in de border makkelijk met andere planten combineert. De bloemen bestaan uit tientallen klokjes die als een soort zweefmolen rond de 90 cm hoge steel staan. De buitenkant en de binnenkant van de klokjes hebben een crèmekleurige tint met paarse en groene streepjes; eenvoudig te combineren met andere bloemtinten.


In de border

Een plekje zoeken voor deze bloembol is niet moeilijk. De slanke bloemstelen nemen weinig ruimte in en kunnen prima op een lichte, zonnige plek tussen vaste planten zoals ooievaarsbek (geranium), korenbloemen (centaurea) en salie (salvia) staan. De bollen bloeien in mei en juni en kunnen zelfs nog met late tulpen zoals ‘blue parrot’ en ‘queen of night’ worden gecombineerd. Bijen en hommels zijn dol op de bloemen en komen op de nectar af. Als de bloemen uitgebloeid zijn, is het feestje nog niet voorbij. De uitgebloeide bloemen richten zich op, wat een grappig effect geeft.


Zon of schaduw

De Bulgaarse ui kan zowel in de volle zon en op een plek met wat schaduw staan. Ze kunnen, zolang de grond niet bevroren is, vanaf oktober worden geplant. De plantdiepte van de bollen is tussen de tien en vijftien centimeter. Een groot voordeel is dat de bloembol vrijwel elke grondsoort voor lief neemt die niet al te lang nat blijft. Na de bloei kan de bol gewoon in de grond blijven zitten en meestal bloeit hij het voorjaar daarop opnieuw.

Meer informatie en tips bij het Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in