Buitenruimte evolueert naar buitenkamer

Naast een elfdaags bouwsalon wil BATIBOUW ook een platform zijn voor de gehele bouwsector, gedurende het hele jaar door. Vandaar dat de organisatie regelmatig peilingen doet om de huidige trends in kaart te stellen. Onlangs hielden ze een exterieur-enquête

Het buitengedeelte is voor de meesten dus een belangrijk onderdeel van de woonst, waarin een aanzienlijk budget wordt geïnvesteerd. Een mooie tuin, een groen terras of een gezellig balkonnetje is dan ook een goede investering. Het biedt een eigen plek, vlakbij de woning, waar tijdens zonnige dagen eindeloos van kan worden genoten. Het zorgt voor een instant vakantiegevoel zonder op reis te moeten vertrekken

Luxueuze uitstraling

Steeds meer mensen kiezen voor een meer luxueuze uitstraling van hun balkon, terras en/of tuin. Plastic tuinmeubels zijn passé en worden meer en meer geruild voor de chiquere, houten varianten. 12% van de respondenten investeert zelfs in design tuinmeubels. 4% van de respondenten maakt van de buitenruimte een ware buitenkamer met verwarmingselementen, lichtelementen, waterprooftapijten, …

Investering

Hoewel één op de vier respondenten maximaal 500 euro besteedt aan de buitenruimte, houdt een groot deel toch de vinger niet op de knip voor wat de inrichting van hun terras, balkon of tuin betreft. 35% besteedt tussen de 500 en 2.500 euro, 29% tussen de 2.500 en 10.000 euro, en zo’n 11% maakt een budget van meer dan 10.000 euro vrij.

Hobby of karwei

Onkruid wieden, gras maaien, snoeien, bloemen planten, een moestuin onderhouden – ofwel houdt je ervan, ofwel niet. De verdeling is fifty-fifty bij de ondervraagden.

Water in de tuin

Meer dan de helft van de Belgen heeft graag water in de tuin. Over de vorm die dat water dan wel mag aannemen, zijn de meningen evenwel verdeeld: 8% opteert voor een zwembad, 10% voor een zwemvijver, 27% voor een decoratief waterelement (een siervijver, een fontein, …) en nog eens 9% wil liefst een jacuzzi. Op de vraag ‘Overweegt u eventueel om een eco-zwemvijver te laten installeren in de plaats van een zwembad?’ antwoordt één op de vier bevestigend. 58% verkiest het klassieke zwembad.

Hernieuwbare energie

Als je zou kiezen voor de installatie van een zwembad, doe je dat liefst op een energie- en milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp en zonnecollectoren vormen met zo’n 64% de meest gekozen manier om het zwembadwater te verwarmen. Een tiende van de respondenten kiest voor een dekzeil.


Eerstvolgende inspiratiebron om leuke ideeën op te doen voor de inrichting van je exterieur is COCOON, dé woon- en interieurbeurs die dit najaar plaatsvindt van 20 tot en met 28 november 2010 in Brussels Expo.

 

Lees meer over de tuin op ons Outdoor-luik.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in