Terras & verhardingen

Beton in de tuin: een geslaagde dialoog

Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Niet ver van Marche-en-Famenne ligt een prachtige, hedendaagse tuin. De keuze van de eigenaars ging naar grote geprefabriceerde betontegels om een elegante dialoog te creëren tussen elementen met een diametraal verschillend karakter: planten en beton – natuur en industrie – versmelten hier tot een streling voor het oog.
Een fraai resultaat als dit kan niet geïmproviseerd worden: landschapsarchitect Alexandre Vandiest heeft de hele buiteninrichting ontworpen. Hij heeft een tuin getekend met een strak lijnenspel waarbij de planten het geheel wat zachter en vloeiender maken. En het is waarschijnlijk dit contrast tussen de strenge uitstraling van de paden en terrassen enerzijds en de vrije vormen en de beweeglijkheid van de planten anderzijds dat de basis voor het succes van dit project vormt.

Grote geprefabriceerde betontegels

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de materiaalkeuze voor de paden en terrassen. Voor dit project lag het gebruik van geprefabriceerde betontegels voor de hand: “Deze tegels kwamen overeen met de verwachtingen van mijn klanten wegens hun grote formaat maar ook en vooral wegens de talloze beschikbare kleuren in vergelijking met natuursteen. Zo konden wij de perfecte kleur kiezen die past bij de kleur van hun gevel”, legt de ontwerper uit. De landschapsarchitect heeft geen spijt van deze keuze want de tegels passen zich aan alle omstandigheden aan en ze bieden de mogelijkheid verschillende sferen in de tuin te brengen. Zowel wat kleuren als afwerking of formaat betreft, heeft Alexandre Vandiest de betontegels op de verschillende functies afgestemd. De Japanse stapstenen voor de inkomzone en de toegang tot het terras zijn bijvoorbeeld uitgevoerd met rechthoekige en vierkante tegels in antracietkleur met een gladde afwerking, terwijl voor de oprit vierkante, lichtgrijze tegels met een ruwere afwerking gebruikt werden. “Alles is mogelijk”, legt de architect uit, “maar het komt er op aan de tegels te kiezen in functie van hun gebruik.”

Doe een beroep op professionals

Wat het technische aspect betreft, raadt de architect twee eenvoudige voorzorgsmaatregelen aan: enerzijds het belang van een beroep te doen op professionals voor de plaatsing en anderzijds de aanleg van een draineerlaag onder de tegels. Het gewicht van de tegels (120 kg/stuk) vraagt immers een specifieke uitrusting voor een probleemloze plaatsing. En via de draineerlaag kan eventueel stagnerend water wegvloeien om ieder risico bij vorst te vermijden. Op basis van zijn ervaring bevestigt de architect dat beton niet meer onderhoud vergt dan andere materialen: een jaarlijkse schoonmaakbeurt met water doet de structuur en de kleur herleven. Om kleurveranderingen na verloop van tijd te voorkomen, raadt Alexandre Vandiest aan om een ernstige fabrikant te kiezen: om beton te kleuren, is het beter om geen kleurstoffen maar natuurlijke, duurzame pigmenten te gebruiken, zoals bij de antracietgrijze tegels van dit project die gekleurd werden met zwart marmerpoeder.
De eigenaars zijn opgetogen met het resultaat van het project. Iedere ruimte heeft een eigen karakter en harmonieert toch perfect met de rest van de buiteninrichting, dankzij de rode draad die gevormd wordt door de grote geprefabriceerde betontegels. Een laatste maar niet minder belangrijk voordeel is de lagere kost van de geprefabriceerde elementen in vergelijking met andere materialen. Hierdoor bleef meer budget over voor de aankoop van de mooie planten die deze tuin rijk is …
 
Ontdek ook de rubriek ‘Beton outdoor’ op www.infobeton.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in