Aandachtstrekkers in de tuin of niet?

Wat maakt jouw tuin mooi en aangenaam? Wanneer krijg je dat gevoel dat alles in jouw gepersonaliseerde buitenomgeving is wat het moet zijn? Helpt een aandachtstrekker? Tuinarchitect Luk Dirkx biedt antwoord.


Natuurlijk moet het kader goed ontworpen en de beplanting mooi ingevuld zijn om een mooie tuin te krijgen. Maar er is meer. De tuin moet je kunnen verrassen. Telkens weer. Met op de juiste plaats dat extra’s, iets wat op een leuke manier je aandacht trekt. De juiste blikvanger…

De juiste aandachtstrekker is héél subjectief! En zo hoort het. Zoals ook een tuinontwerp zou moeten zijn, helemaal op maat gemaakt voor de latere tuinbewoners. Het woord ‘aandachtstrekker’ dekt vele ladingen, maar moet in je tuin alleen staan voor het aangename. De minder aangename zaken, die je aandacht trekken, zoals bijvoorbeeld een lelijk vergezicht, een vuilnisbak of nutsleidingen moet je trachten te camoufleren. Dan houd je alleen dingen, voorwerpen of planten over die jou een goed gevoel geven.

De rol van het type tuin

Het type van tuin waar je voor kiest, zal al voor een groot deel het soort van aandachtstrekkers bepalen. In een klassiek tuintje van de jaren 70 zullen waterputten en tuinkabouters de dienst kunnen uitmaken. Terwijl in een sobere en strakke moderne tuin een simpel object voor de nodige verrassing kan zorgen. En hiermee hebben we een belangrijk kenmerk van een goede aandachtstrekker, of blikvanger : Verrassing. Hoe meer uitroepen van verwondering, hoe beter de blikvanger uiteindelijk geplaatst is. En vaak is dat op een plaats die niet altijd in het zicht staat.

Nog steeds worden er tuinen gemaakt die bijna met één oogopslag te overzien zijn. Meestal dan vanuit het raam van de keuken of living. Makkelijk, denken er velen, maar uiteindelijk o zo saai. Want hoe mooi het zicht ook is, vaak gaat dit vervelen net omdat het altijd op dezelfde manier zichtbaar is. Een tuin moet uitnodigen. Tot wandelen, tot actie als jij dat wil, tot verkennen en ontdekken. En als je dan door je tuin wandelt, dan zie je dat de beelden aangenaam veranderen naarmate je verder en verder in de tuin komt. Blikvangers geven dan aan deze wandeling een bijzondere meerwaarde.

Welke blikvanger kies je?

Zoals eerder al werd aangegeven wordt deze keuze voor een groot deel door het tuintype bepaald. En natuurlijk door de eigenaars. Blikvangers die mij zijn bijgebleven: De levensgrote terra-cotta indiaan in de tuin van Loes, die nog steeds dag in dag uit een smal pad naar het bos bewaakt. De 10 meter hoge Rien Poortvliet kabouter, op een schommel hoog in de dennenboom in Neerpelt, héél verrassend. De oude meidoornhaag van Christof, helemaal van verwaarloosd naar strak gesnoeid, en voorzien van verschillende patrijspoorten. Een blikvanger op zich, met als extra dat je door deze vensters steeds een verrassend zicht hebt naar de andere kant van de tuin… Het zwerfhout, gevonden op het strand, gepolijst door wind, zand en zee, en nu op draadstangen zwevend boven de siergrassen van een zalig klein tuintje in Kaulille. De twee metalen constructies, gemaakt uit enkel stalen veren, man en vrouw voorstellend, zacht naar mekaar wiebelend aan het vijvertje van Margot in Aldeneik.

Meer voorbeelden heeft in feite geen zin. Net omdat het zo subjectief is. Het komt er uiteindelijk op neer dat je iets vind wat echt op je lijf geschreven is, soms ook gewoon grappig, maar je vooral een goed gevoel geeft. Dan kan je je tuinontwerper of tuinadviseur laten mee zoeken voor de juiste plaats. Zalig als er bij het ontwerp ook hier al rekening mee gehouden is.


Auteur: Luk Dirkx – tuinenlukdirkx.be – augustus 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in