Start to renovate

Eén van de belangrijkste evoluties in de Belgische bouwwereld is ongetwijfeld de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw- en renovatie, waarbij renoveren steeds meer de wind in de zeilen heeft. Het lagere btw-tarief voor renovatie, en de (ondanks alles nog steeds talrijke) renovatiepremies zorgen er voor dat jonge gezinnen steeds vaker kiezen voor een te renoveren pand. Bijkomend voordeel is dat de werken in de tijd kunnen worden gespreid, zodat met een beperkter budget al meteen de meest essentiële zaken kunnen worden aangepakt. Men hoeft dus niet alles in één keer te doen, er gewoon aan beginnen is de boodschap!

De tendens richting meer renovatie is bijzonder interessant in het kader van de Europese, federale en regionale ambitie om het energieverbruik van woningen stevig aan te pakken. Want net in bestaande woningen is inzake energiezuinigheid de grootste winst te halen. Zeker als men de werken aanpakt volgens de “Trias Energetica”, een beproefde strategie om energiebesparende maatregelen te nemen, die bestaat uit drie stappen: in stap 1 beperkt men de energievraag, bijvoorbeeld door maximaal te isoleren. In stap 2 worden duurzame energiebronnen ingezet. Als alles is gedaan aan energiebesparing en hernieuwbare bronnen volgt stap 3, het zo efficiënt mogelijk gebruiken van de nog noodzakelijke fossiele energiebronnen.
Opvallend in deze context is ook de nieuwe Ecodesign richtlijn die Europa op 26 september 2015 invoert. Simpel gezegd past Ecodesign het bestaande concept van de energielabels toe op een breder gamma aan energieverbruikende apparaten: van de koelkast en diepvriezer over de verlichting tot de verwarming en warmtepomp. De consument wordt zo beter geïnformeerd en kan systemen makkelijker met elkaar vergelijken. Een ander direct gevolg van deze nieuwe regelgeving is de eis voor een hoger minimumrendement voor de verwarmingsinstallaties. Dit betekent in de praktijk dat men geen systemen meer kan kopen die minder presteren dan condensatieketels op aardgas of stookolie. Technieken zoals de warmtepomp blijven natuurlijk wel een optie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in