Woningen worden heel wat goedkoper

De Belgische vastgoedmarkt staat aan de vooravond van een omvangrijke correctie. De studiedienst van ING gaat uit van een prijsdaling tussen de 5 en 8 procent in 2009. Van een crash zoals in de VS en Groot-Brittannië zou geen sprake zijn.


Als verklaring verwijst ING naar de sterke prijsstijgingen van de laatste tien jaar. Toen kon de vastgoedmarkt in ons land profiteren van zowel betere financieringsvoorwaarden (een lage rente en overvloedige liquiditeiten) in combinatie met een gunstige fiscaliteit. 'Maar het is een illusie te geloven dat de financieringsvoorwaarden oneindig kunnen blijven verbeteren, zeker in een periode van economische en financiële crisis', waarschuwt ING.

Vraag en aanbod
Omdat de wet van vraag en aanbod speelt, en in de veronderstelling dat de lonen niet significant verhogen, zullen de prijzen van vastgoed een aanpassing moeten ondergaan, luidt de redenering. Vastgoed wordt voor steeds meer gezinnen onbetaalbaar.

'De betaalbaarheid in 2008 is bijna even laag als dertig jaar geleden, vlak voor een significante correctie van de markt', luidt het. Daarnaast wijst ING nog op een hogere voorraad bestaande huizen terwijl nieuwbouw wordt gestimuleerd, onder meer via een BTW-verlaging op de eerste schijf van 50.000 euro.

Er komt dus een correctie, maar de duur en de intensiteit is moeilijk te voorspellen. De onderzoekers spreken van een aanpassing met 16 procent, waarvan dit jaar 5 à 8 pct.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in