Woning dreigt 15.000 euro duurder te worden

Als de Vlaamse regering zijn plan inzake sociale woningen niet aanpast, dreigt een nieuwbouwproject voor de particulier zowat 15.000 euro duurder te worden. Dat zeggen de Vlaamse Confederatie Bouw en de BVS, de vereniging van verkavelaars en projectontwikkelaars. Zo schrijven De Tijd en De Morgen.


Als het voorontwerp niet wordt aangepast, maakt het decreet op het grond- en pandenbeleid in Vlaanderen een doorsneewoning in een nieuwe verkaveling straks minstens 15.000 euro duurder. In de bouw- en vastgoedsector zouden bovendien 4.000 banen sneuvelen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

Nieuwbouwverkavelingen
Volgens het voorontwerp van het nieuwe grond- en pandenbeleid van de Vlaamse regering moet in bijna alle nieuwbouwverkavelingen een deel van de kavels een sociale bestemming krijgen. Voor het eerst zullen privéontwikkelaars worden betrokken bij de socialewoningbouw. Op zich is dat goed nieuws voor de bouw en de vastgoedsector. Maar ze zouden worden betrokken tegen niet-marktconforme prijzen.

Forfaitaire maximumprijzen
Het voorstel schrijft bijvoorbeeld voor dat ontwikkelaars vanaf 1 januari een deel van het verkavelingsproject moeten afstaan tegen forfaitaire maximumprijzen. Voor het grondaandeel bedraagt de maximumprijs bij de verplichte bouw van huurwoningen 25.000 euro per lot, ongeacht de ligging (Knokke of hartje Limburg) of de grootte van het perceel. Dat beantwoordt geenszins aan de realiteit.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in