Vakantiehuizen

Wat kost een tweede verblijf aan de kust?

Het kopen van een vakantiehuis als tweede verblijf klinkt vaak als muziek in de oren, maar houd ook rekening met de financiële kant. Hoe zit het met de belastingen en tegenover welke kosten sta je?

Registratierechten

Koop je een nieuwbouwappartement, dan betaal je 21% btw op het gebouw, en 21% BTW of 10% (of 12,5%) registratierechten op het grondaandeel. Op een bestaand appartement of woning betaal je registratierechten. De registratierechten bedragen 10 procent in Vlaanderen en 12,5 procent in Wallonië.

Personenbelasting

Een eerste woning is vrijgesteld van personenbelasting, een tweede verblijf is dat niet. Hiervoor moet je het kadastraal inkomen op je jaarlijks belastingformulier invullen. Het belastbare bedrag is gelijk aan het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40%. Of je het verblijf verhuurt of niet, maakt in de regel niet uit, tenzij je zou verhuren aan een vennootschap of iemand die het beroepsmatig gebruikt). Het belastbare bedrag blijft dan gelijk.

Belastingvoordeel

Aangezien er wordt gewerkt met het stelsel van langetermijnsparen, zal het belastingvoordeel dan ook lager uitvallen dan bij de aankoop of bouw van je eerste woning.

Onroerende voorheffing

 Net als op je woning betaal je voor een tweede verblijf in België ook jaarlijks onroerende voorheffing. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Dat verschilt naar gelang de gemeente. Gemeenten mogen deze ook aanpassen. Hier heb je geen recht op kortingen zoals bij een gezinswoning wanneer je kinderen ten laste hebt.

Aftrek kosten

Bij de belastingheffing geldt via de aangifte automatisch een aftrek van 40 procent. Dit forfait dekt de kosten voor onderhoud en herstellingen.

Gemeenschappelijke kosten

Houd in het achterhoofd dat een appartement gemeenschappelijke kosten met zich meebrengt zoals het poetsen, de lift, een conciërge.

Extra kosten

Net als bij een eerste woning moet je ook op dit tweede verblijf water, elektriciteit, verzekering en onderhoud bekostigen. Vergeet ook de volledige inrichting van dit vakantiehuis niet. Ook wanneer je het appartement alleen wilt verhuren, moet het appartement uiteraard volledig afgewerkt en bemeubeld zijn.

Lenen voor een tweede verblijf

Als je voor een eerste woning kunt lenen, lukt dat voor een tweede woning ook. Als je nog een hypotheek lopende hebt op je eerste woning, kun je die opnieuw aanwenden voor het tweede verblijf. Het is ook mogelijk een groepsverzekering aan te spreken. Een deel van het gespaarde geld kun je gebruiken voor de aankoop van het tweede verblijf. Je pensioen zal later wel lager liggen dan.

Effect vakantiewoning op lening

Het bezit van een tweede verblijf beïnvloedt de aftrekbaarheid van de aflossingen voor de gezinswoning. De leninglast en de premies van de schuldsaldoverzekering kun je aftrekken onder het stelsel van de woonbonus, zijnde maximaal 2.260 euro per persoon (aanslagjaar 2014 – inkomsten 2013). De eerste tien jaar wordt dat bedrag verhoogd met 750 euro per persoon. Koop je een tweede verblijf, dan vervalt het recht op die verhoging. Dateert de aankoop van de gezinswoning van voor 1 januari 2005, dan beïnvloedt het bezit van het tweede verblijf het fiscale voordeel van de lening niet.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in