Screening van een woning

Vastgoedstyling van een bewoonde woning

-

Kun je ook je woning verkoopklaar maken als je er nog in woont? Natuurlijk! Het vergt wel wat aanpassingen van de bewoners, maar die zijn het meer dan waard! De online presentatie van je huis gaat beter zijn na vastgoedstyling, waardoor je je woning uiteindelijk sneller en voor een betere prijs verkoopt.


Vastgoedstyling in een bewoonde woning is lastiger dan de styling van een lege woning. In een lege woning kan de vastgoedstylist tenslotte haar gang gaan met meubels en accessoires. Het is dan niet nodig om rekening te houden met jouw wensen als eigenaar/bewoner. En ook niet met praktische zaken zoals aansluitingen van tv en telefoon. In een bewoonde woning kan dat natuurlijk niet.

Hoe werkt vastgoedstyling in een bewoonde woning?

 1. In veel gevallen start de styling van een bewoonde woning met een grondige opruimronde. Alles wat de je niet dagelijks nodig hebt, pak je in dozen gepakt of ruim je anderszins op. Dat geldt niet alleen voor de woonruimtes, maar vooral ook voor kelder, garage en zolder.
   
 2. Vervolgens gaat de stylist aan de slag met de meubels en de indeling van iedere ruimte. Om te zorgen dat jij je ook nog thuis voelt in je eigen huis en om kosten te drukken, werkt de stylist bij de styling zo veel mogelijk met de bestaande meubels en accessoires. Soms is het nodig de schikking van de meubels aan te passen om de ruimte beter tot haar recht te laten komen. Zo kan de stylist beslissen de tv te verplaatsen naar een andere hoek waar geen aansluitingen zitten. Die zet je na de fotoshoot natuurlijk gewoon terug. Als de ruimte erg vol staat kan het ook nodig zijn om één of meerdere meubels (tijdelijk) te verwijderen.
   
 3. Ook kan de stylist beslissen om in het oog springende kunstwerken of zichtbelemmerende elementen te verwijderen. Dat kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld alleen voor de foto. Of permanent, zoals het afbreken van de hemel van een hemelbed dat het zicht naar het raam blokkeert. De stylist zal dat altijd in overleg dan met jou.
   
 4. Een ruimte, die geen duidelijke functie heeft, zoals een strijkkamer richt de stylist in als slaapkamer. Waar nodig zal de stylist het aantal kleuren per ruimte terugbrengen naar één basiskleur en één accentkleur.

Tip: Heb je spullen waarvan je liever niet hebt dat de stylist daar aan zit? Ruim ze dan op voor de vastgoedstylist aan de slag gaat met de styling.

Voordelen styling voor de koper

 • De koper kan de (afmetingen van de) ruimtes beter inschatten.
 • Pluspunten van je woning zoals een mooie vloer of een grote raampartij zijn goed zichtbaar.
 • Kijkers worden niet afgeleid door te veel persoonlijke spullen.

Voordelen voor de verkoper

Je hebt alle meubels en accessoires eens kritisch bekeken en alles wat niet dagelijks nodig is, zit alvast in dozen. Handig met de verhuizing straks! Door je huis te laten stylen door een vastgoedstyliste is je huis verkoopklaar. Je wast je auto ook als je deze wilt verkopen toch?

Zoals op de foto!

Het is wel belangrijk dat als er potentiële kopers je woning komen bezichtigen dat het er dan wel hetzelfde uitziet als op de foto. Anders zou een bezichtiging wel eens kunnen starten met een teleurstelling. Een plantje op een andere plaats of ander fruit in de schaal is natuurlijk geen probleem. Maar ruim opnieuw je hele huis op! Haal dat opvallende kunstwerk weer van de muur en maak de bedden op zoals de stylist dat heeft voorgedaan.

Succes met de presentatie van je woning!


Auteur: Annelies van den Broek-Vermeulen - vastgoedstylist - januari 2011

Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
 

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in