Vakantiehuizen

Toeristische verhuurkantoren aan kust klaar voor veilige heropstart

We moeten dringend perspectief bieden, daarom is datum van 8 juni cruciaal.

De toeristische verhuurkantoren aan onze Kust, goed voor een aanbod van zo’n 10.000 vakantiewoningen, zijn klaar om veilig herop te starten. De datum van 8 juni wordt voor hen echt cruciaal. De sector heeft inmiddels de nodige en strikte voorzorgsmaatregelen genomen die een veilige heropstart garanderen. Ongeveer 40% van de aangeboden vakantiewoningen is nog vrij aan onze Kust. Ondertussen lanceren de verhuurkantoren ook een oproep: laat ons nu de onterechte, negatieve sfeerschepping van de afgelopen weken achter ons laten.

In tijden als deze is het cruciaal om iedereen in onze samenleving opnieuw perspectief te bieden. Dat de vakantieplannen door de nasleep van de coronacrisis bij veel mensen anders ingevuld zullen moeten worden dan andere jaren, staat vast. Alle logiesuitbaters hebben ondertussen meerdere versnellingen hoger geschakeld om de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te implementeren. “We zien dat voor een stuk ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, benadrukt Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB Vlaanderen.

Troeven

Vanuit die context hebben de toeristische verhuurkantoren aan de Kust de afgelopen weken en dagen met ongeloof gekeken naar het debat over de situatie van de tweede verblijvers, alsook de discussie over de inname van de stranden. Wie woord en tegenwoord opvolgde, ontwaarde vrijwel niets dan negativiteit over de Kuststreek. “Dat doet groot onrecht aan de talloze troeven die de Kust kan voorleggen. Grotere evenementen zullen inderdaad niet mogelijk zijn, nergens in het land en dus ook niet aan de Kust. Maar vergis je niet, alle stakeholders (waaronder Toerisme Vlaanderen, Westtoer, de gemeenten, …) zetten volop in op alternatieve ontspanningsmogelijkheden en een brede waaier aan toegankelijke toeristische trekpleisters. Toch leek het debat de voorbije weken steevast verengd te worden tot het afmeten van het stukje strand waarop één persoon zich zou mogen begeven. Dat is een bijzonder kwalijke karikatuur, terwijl de Kust zoveel te bieden heeft.”

Onze Kust kent een lange traditie van toeristische verhuur van kwalitatieve vakantiewoningen. Er is nog een divers aanbod van appartementen en studio’s nabij de zeedijk beschikbaar of van vakantiehuizen en -villa’s in de duinen. “Als toeristische sector hebben we even de tijd genomen om de commotie van de afgelopen tijd te laten bezinken, in de hoop dat ondertussen de sereniteit kon terugkeren. Nu is het echter hoog tijd om een oproep te doen aan éénieder, die het toerisme in het algemeen en aan de Kust in het bijzonder een warm hart toedraagt, om mee te werken aan een positief verhaal richting een zorgeloze zomervakantie in onze prachtige Kuststreek.”

Dringend duidelijkheid

De toeristische verhuurkantoren steken al enkele weken de handen uit de mouwen om alle vakantiewoningen klaar te stomen, de ontvangstruimtes veilig in te richten, pakketten te voorzien voor de huurders, … “Nu moet er dringend duidelijkheid komen. We moeten toeristen zekerheid kunnen bieden. Anders vrezen we een scenario waarbij nu alle boekingen stilvallen en we daarna een stormloop krijgen. De sector is voor herlancering op 8 juni. We kunnen de toeristen niet langer in een spagaat laten zitten.”

Bron: CIB

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in