Rompslomp bij verkoop huis kost tot 500 euro

Als je je huis wil verkopen, moet je aan een aantal informatieverplichtingen voldoen voor de kandidaat-koper. De kostprijs van de verschillende attesten kan oplopen tot 500 euro, meldt de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).


Bodemattest, elektriciteitsattest, energieprestatiecertificaat, kadastrale gegevens... De lijst van verplichtingen tegenover de kandidaat-koper en het opmaken van een verkoopsdossier wordt alsmaar complexer. Daarnaast is er ook nog de bijzondere informatieplicht, voor verkoopspubliciteit. Wie reclame wil maken voor een woning die te koop staat, moet verplicht een aantal dingen opnemen.

Antwerpen en Hasselt
Is er een stedenbouwkundige vergunning? Welke is de stedenbouwkundige bestemming? Zijn er verkooprechten van toepassing? Is er een verkavelingsvergunning? Is er een dagvaardiging uitgebracht? Als deze informatie ontbreekt op de publiciteit, loopt de verkoper een risico op boetes tot 400.000 euro.

Deze plicht is echter niet in elke gemeente van kracht en de kostprijs voor de informatie is ook niet overal even duur. De gemeentes waar deze plicht geldt, verschijnen elke drie maanden in het Staatsblad, vanaf 15 augustus zijn ook onder meer Antwerpen en Hasselt aan de lijst toegevoegd.

Grote prijsverschillen
Uit een rondvraag van het CIB blijkt echter dat er grote prijsverschillen tussen de verschillende gemeenten zijn. "Voor het bekomen van identiek dezelfde informatie hanteren de gemeenten sterk uiteenlopende tarieven, gaande van 25 tot 100 euro", aldus CIB. De confederatie wil dan ook meer uniformiteit van de gehanteerde tarieven.


Vastgoedprijzen in VS vanaf 2009 stabiel

Uit de Verenigde Staten komt er intussen positiever vastgoednieuws. Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verwacht alleszins dat de vastgoedprijzen in de VS in de eerste jaarhelft van 2009 zullen stabiliseren of toch op z’n minst hun bodem bereiken.
“Het einde van de prijsdaling van vastgoed is "een conditio sine qua non voor de afloop van de huidige mondiale financiële crisis', aldus Greenspan.

De instorting van de Amerikaanse vastgoedsector, veroorzaakt door risicohoudende subprime-hypotheken, leidde tot de verstrenging van de kredietvoorwaarden wat de economische activiteit schade toebracht.

Economisten en analisten zijn daarom van oordeel dat een heropflakkering van de vastgoedmarkt een positief signaal zou betekenen voor de financiële markten en betere perspectieven zou bieden voor de Amerikaanse economische groei.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, de Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in