Oplichting bij verkoop grond via internet

Consumentenorganisatie OIVO waarschuwt voor een nieuwe vorm van virtuele oplichting. Oplichters doen zich op het internet almaar meer voor als kandidaat-kopers voor huizen of gronden, maar vragen eerst een voorschot, zogezegd om de financiële transactie te kunnen uitvoeren. Vaak verloopt deze oplichting via Western Union.


Bedrog

Consumentenorganisatie OIVO geeft hierbij het voorbeeld van een zekere heer A. Die werd snel nadat hij zijn grond te koop aanbood op internet gecontacteerd door een zekere Helge Kosmoen, een Noor die in Ivoorkust zou wonen. Die toont zich uitermate geïnteresseerd en biedt meteen de vraagprijs.
Maar enige tijd later ontvangt de heer A. een brief van het Directoraat-Generaal van de belastingen van Ivoorkust. Deze brief stelt dat het aankoopbedrag op zijn rekening werd betaald, maar slechts zal vrijgegeven worden nadat hij 549,40 euro heeft overgeschreven. Volgens de brief zou deze belasting hem terugbetaald worden nadat deze autoriteit de vereiste verificaties heeft uitgevoerd, en een verslag van het onderzoek heeft opgesteld. Dit bedrag moet per postwissel betaald worden via Western Union.


Fictief

De heer A. gaat hier op in, maar verdere stappen volgen niet. De Noor Helge Kosmoen bestaat immers niet, en is niet meer dan een fictieve identiteit van internetoplichters. Ook de brieven van de belastingdiensten van Ivoorkust waren volledig fictief. Indien verkopers niet meteen op de eerste brieven ingaan, zullen nog meer zogezegd officiële documenten verzonden worden om de verkoper te overtuigen.


Advies

OIVO raadt aan om nooit in te gaan op dit soort twijfelachtige verzoeken. De consumentenorganisatie geeft het advies om niemand te geloven die een onroerend goed wil kopen zonder het eerst gezien te hebben.
Volgens hun advies is het nodig om telkens alle details van een dergelijk aanbod aandachtig te controleren en de tijd te nemen om een nauwkeurig onderzoek te doen naar de personen en instellingen waarmee je moet handelen.
Omdat veel van zulke oplichtingspraktijken verlopen via Western Union, wordt aangeraden om betalingen via Western Union zoveel mogelijk te vermijden, vooral wanneer het gaat om een persoon die je niet kent.

Bron: OIVO

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in