Immosector tegen goedkope grond voor Limburgse jongeren

De Confederatie van Immobiliënberoepen van Vlaanderen (CIB-Vlaanderen) kant zich tegen het voorstel van de Limburgse gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Sylvain Sleypen (sp.a) om goedkopere bouwpercelen af te dwingen van promotoren om betaalbaar wonen voor jonge gezinnen mogelijk te maken.


Een dergelijke prijsregulering zorgt ervoor dat bouwgronden nog duurder worden, reageert algemeen voorzitter Luc Machon. Sleypen deed zijn voorstel maandag in deze krant. Hij stelt onder meer dat gemeentebesturen een aantal voorwaarden moeten opleggen aan promotoren om een deel van de bouwpercelen voor zogenaamde starters te reserveren. Zo zou de privésector volgens Sleypen woonuitbreidingsgebieden mogen aansnijden, op voorwaarde dat een deel van de kavels aan een lagere prijs verkocht wordt aan jonge gezinnen.

Machon wijst erop dat de vastgoedsector al langer vragende partij is en dat er in dit verband al een aantal initiatieven werden genomen. “Maar dit is finaal een zaak van de overheid”, zegt hij. Bovendien zullen bouwpromotoren hun verlies aan andere kopers doorrekenen en vrezen we dat dergelijke prijsreguleringen voor de meerderheid van de bevolking duurder in plaats van goedkoper zullen worden.

Volgens de CIB kunnen enkel gerichte subsidiëringen, fiscale voordelen en bovenal een verlaging van de btw-voeten een stimulerende werking hebben om van betaalbaar wonen voor jonge gezinnen een haalbare kaart te maken.

Bron: Belga/Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in