Huurder moet kosten huurbemiddeling niet meer betalen

In de toekomst zullen huurders niet langer de kosten voor de verhuur van een huis moeten betalen. Het wetsvoorstel van senator Els Schelfhout werd in de Senaat goedgekeurd.


Om zijn eigendom te kunnen verhuren, doet een verhuurder vaak beroep op een vastgoedmakelaar. De kosten die voor de bemiddeling worden aangerekend aan de nieuwe huurder kunnen hoog oplopen. Soms bedragen ze een volle maand huur of zelfs meer.

In bepaalde regio's, vooral daar waar er schaarste heerst op de huurmarkt, is deze praktijk schering en inslag. Huurders worden geconfronteerd met een gepeperde afrekening die niet alleen de prijs van een eerste maand huur en het waarborgbedrag omvat, maar daarenboven al te vaak wordt aangedikt met dossierkosten allerhande én met de prijs voor de tussenkomst van de makelaar.

"Vorm van chantage"
"Onterecht", vindt CD&V-senator Els Schelfhout "aangezien het de verhuurder is die de opdrachtgever is voor de tussenkomst van de vastgoedmakelaar. Het kan niet dat de toekomstige huurder hiervoor de prijs moet betalen. Dat is een vorm van chantage waarbij de zwakste schakel in de ketting, de huurder, gedwongen wordt in te stemmen met willekeurige contractuele bepalingen".

Schelfhout vond bevestiging van haar standpunt bij de Huurdersbond, maar ook bij het C.I.B., de belangrijkste Vlaamse belangenvereniging voor vastgoedmakelaars.

Kamer
Door het wetsvoorstel van senator Schelfhout wordt de woninghuurwet aangepast en kosten voor de bemiddeling kunnen niet langer worden doorgerekend aan de huurder. Het wetsvoorstel werd amper 5 maanden na indiening gestemd in de Senaat. Schelfhout hoopt dat de Kamer nu snel volgt.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in