Gemiddelde huurder almaar jonger

Door de moeilijke economische toestand wordt de gemiddelde huurder almaar jonger. Dat blijkt uit een studie van Korfina in opdracht van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Bijkomend gevolg zou zijn dat de huurprijzen nog zullen stijgen.


Huurprijzen omhoog

Tot 2007 nam de gemiddelde leeftijd van de huurder almaar toe, omdat jonge mensen al zeer snel een huis kochten. Maar volgens het onderzoek dat het CIB liet uitvoeren, komt daar vanaf 2008 verandering in.
Door de economische toestand wordt het voor jonge mensen financieel moeilijk om nog een huis te kopen. Het CIB verwacht dat de toestroom van jonge mensen de huurprijzen met 6 à 7 procent de hoogte in zal sturen. De laatste zeven jaar was die al met 30 procent gestegen. Daarmee blijft de prijsstijging op de huurmarkt wel ver onder die van de koopmarkt, waar de prijzen op zeven jaar tijd verdubbeld zijn.


Vlaams-Brabant duurste provincie

De duurste provincie om te huren is Vlaams-Brabant; in West-Vlaanderen komen huurders er het goedkoopst vanaf. Izegem is de goedkoopste stad om te huren in Vlaanderen, De Pinte de duurste.
"We gaan naar een toestand waarbij 80 procent van de Vlamingen eigenaar is van een woning", zegt voorzitter van het CIB Luc Machon. "Daarom zou men verwachten dat de huurprijzen zouden dalen, maar we zien het omgekeerde gebeuren. Dat komt omdat het steeds minder aantrekkelijk wordt voor particulieren om te verhuren."
Machon pleit daarom voor een betere afstemming tussen het woonbeleid van de overheid en de vastgoedsector.

Bron: Belga

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in