Screening van een woning

Elektriciteitskeuring

Sinds 1 juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie wettelijk verplicht bij elke verkoop van woningen of appartementen die vóór 1981 gebouwd werden.
Zo een attest wordt enkel afgeleverd door een erkend expert na een keuring van de volledige installatie. De bedoeling is dat de koper een duidelijk en rechtvaardig inzicht krijgt van de staat van de elektrische leidingen.

De kosten voor de aflevering van het attest liggen bij de verkoper van het onroerend goed, de kosten voor de nodige aanpassingen – wanneer een negatief attest wordt afgeleverd – liggen bij de koper. Deze laatste kan evenwel in de verkoopsovereenkomst bedingen dat de verkoper die kosten voor zijn rekening neemt.

Wat houdt een keuring in?

Bij de keuringen wordt gecontroleerd of de elektrische installatie wel voldoet aan de regels opgelegd door het AREI (Algemeen Reglement voor de Elektrische Installaties). Wanneer er geen tekorten of inbreuken op het AREI worden vastgesteld, ontvangt de verkoper een controleverslag en wanneer er uitbreidingen of vernieuwingen werden gekeurd ook een gelijkvormigheidattest.

Indien er inbreuken op de installatie vastgesteld worden, moeten die binnen het jaar verholpen worden. Na de vereiste aanpassingen, volgt een bijkomende keuring.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in