Vakantiehuizen

Belgen op huizenjacht in Spanje zijn gewaarschuwd: opgepast met panden uit bankbeslag

Op dit moment staan in Spanje zo’n twee miljoen panden te koop, waarvan 600.000 uit bankbeslag. Liefst de helft van alle Belgen die naar een Spaans buitenverblijf op zoek zijn, azen op zo’n pand uit bankbeslag. Samen met de grootste onafhankelijke consumentenorganisatie in Spanje (OCU) waarschuwt de Belgische marktleider in Spaans vastgoed Azull echter voor deze zogenaamde “koopjes”. “Panden die vandaag nog te koop staan aan echte dumpingprijzen, moeten een alarmbel doen afgaan. Too good to be true”, zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull, die de belangrijkste addertjes onder het gras opsomt.

1. Wees op je hoede voor grote bouwprojecten

“Word je aangetrokken door een appartement dat deel uitmaakt van een groot bouwproject, maar werkelijk aan een spotprijs wordt aangeboden door de bank: wees dan vooral heel erg op je hoede. Zeker als het gaat om een project, waarvan nog niet alle appartementen voltooid zijn en waarvan een deel door de bank in beslag is genomen. De appartementen zijn meestal teruggenomen vanwege financiële problemen bij de eigenaar.

Het gevolg is dat die complexen al die tijd ook niet onderhouden zijn. Niet door de vroegere eigenaar, en bij inbeslagname ook niet door de bank. Als er in het gebouw nog veel andere panden leegstaan, riskeer je vaak ook nog als enige op te draaien voor de gemeenschappelijke kosten.

Het onderhoud van het zwembad? Het tuinonderhoud? Van de bank zal je zelden op medewerking moeten rekenen. Het gebeurt quasi nooit dat ze financieel willen tussenkomen in de gemeenschappelijke kosten.”

2. Wat overblijft, is letterlijk de overschot

“Dan zijn er nog de particuliere huizen. Ook daar worden vaak nog “koopjes” aangeboden. Door de financiële en economische crisis konden heel wat Spanjaarden hun hypotheek niet meer betalen. De banken hebben die woningen in beslag genomen en verkopen ze nu. Maar weet dat de bankbedienden dikwijls eerst zelf al de beste panden hebben opgekocht. Wat overblijft, is vaak letterlijk de overschot. De mooie woningen, in goede staat en vlakbij de kust, zal je er niet meer vinden.”

3. Koop niet online, maar ga ter plekke inspecteren

“Koop een pand zeker niet online, hoe mooi het ook wordt voorgesteld. Ga ter plekke kijken. Vele van die zogenaamde “koopjes” staan al een paar jaar leeg. Op de foto’s tonen ze dit soort woningen meestal van hun beste kant, maar wat je niet ziet is dat de boiler al geoxideerd is of dat er andere technische problemen zijn. De vorige eigenaars zijn vaak ook onder dwang uit hun woning gezet en hebben in al hun boosheid vernielingen aangebracht. Het zou niet het eerste pand zijn waarbij de elektriciteitskabels uit de muren zijn gerukt.”

4. Zoeken naar een speld in een hooiberg

“Banken afficheren hun panden uit bankbeslag vaak aan dumpingprijzen: aan 30 tot 50 procent van de marktprijs. Er kunnen inderdaad koopjes tussen zitten, maar dikwijls is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Elke financiële instelling wil minstens het bedrag van de openstaande hypotheek recupereren en liefst nog wat winst maken. Vaak is er dus weinig of geen onderhandelingsruimte over de prijs. De bank heeft een waarde in het hoofd om de restschuld terug te verdienen en zal daar niet onder gaan. Vergeet trouwens nooit waarom je een buitenverblijf wil kopen: als het is om nu en dan te kunnen genieten, ben je niet altijd gebaat met een koopje waarbij later allerlei addertjes onder het gras opduiken.”

Meer info: Azull 
Bron: Knack

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in