Weekendhuis in de stijl van Mies van der Rohe

Een buitenverblijf waar ze na een drukke werkweek weer op adem konden komen met hun beide kinderen, daar waren Paul en Els naar op zoek. Hun zoektocht eindigde in de Vlaamse Ardennen, waar ze een stijlvol paviljoen vonden dat helemaal aan hun wensen voldeed.

Het paviljoen ligt hoog op een heuvel aan de rand van het dorpje Vloesberg, ver weg van de dagdagelijkse drukte. Het is het enige gebouw op de verder groene heuveltop. Paul en Els raken nog steeds onder de indruk van het spectaculaire uitzicht wanneer ze hier neerstrijken voor het weekend. Het gebouw werd opgetrokken in de typische stijl van de jaren zestig, met een sobere uitstraling en een opvallend geometrische vormgeving. Geen overbodige franjes in deze bouwstijl, maar een strakke lijnvoering en pure basisvormen. Ook kenmerkend zijn de kamerbrede ramen en platte daken. Daarmee doet dit bouwwerk sterk denken aan het bekende Barcelonapaviljoen van Mies van der Rohe, dat gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling in 1929 en voor die tijd bijzonder vooruitstrevend was.


Rustgevend en leefbaar

Om het paviljoen helemaal naar hun zin te laten afwerken, schakelden Paul en Els eerst architect Pascal Bilquin in. Voor de aankleding deden ze later ook een beroep op de interieurarchitecten van Art Nivo. De opdracht was duidelijk: zowel de binnen- als de buitenkant moest een rustgevende uitstraling hebben. Paul en Els wilden hier ook beschikken over alle comfort, en daarnaast moest het huis vooral leefbaar blijven. Met twee kinderen wilden ze uiteraard niet het gevoel hebben in een showroom te leven. Aan het bouwwerk zelf bleek niet al te veel werk te zijn. Het paviljoen was in goede staat en de nieuwe eigenaars vonden het prachtig zoals het was. Ook over de afmetingen waren ze erg tevreden: het was groot genoeg voor het hele gezin, maar het had geen overrompelende afmetingen.


Kwalitatieve materialen

De architect zorgde dus vooral binnen voor een stevige basisafwerking. Hij liet een keuken en badkamer optrekken in een stijl die perfect past bij de aparte stijl van het paviljoen. Beide ruimtes zijn sober ingericht, maar toch vallen ze op dankzij het gebruik van kwalitatieve materialen. Zo werd in de badkamer en in de keuken een lichte marmersoort gebruikt die ook in de rest van het gebouw hier en daar terugkomt. In de keuken werd zelfs een schuifwand van marmer geïnstalleerd, waarachter de apparaten schuilgaan. Ook in de rest van het paviljoen werden uitsluitend kwaliteitsvolle en vaak weinig voorkomende materialen gebruikt. Voor de vloer werd licht eikenhout gekozen en verschillende wanden werden bezet met fineer van moeraseik, een materiaal dat niet zo vaak voorkomt en een sfeer van klasse en stijl creëert.


Comfort en gebruiksgemak

Paul en Els willen in hun buitenverblijf vooral genieten van hun vrije tijd. Comfort en gebruiksgemak zijn belangrijk voor hen, want ze willen het werk zoveel mogelijk beperken. Om die reden werd in dit paviljoen een sterk staaltje van domotica toegepast. Zowat alles is elektronisch gestuurd en te bedienen met een eenvoudige druk op de knop. Ook in de aankleding van het interieur werd voornamelijk rekening gehouden met het comfort van de bewoners. Het team van Art Nivo ging bewust op zoek naar comfortabele meubels van een onberispelijke kwaliteit, die bovendien erg duurzaam zijn. Met twee kinderen in huis moet het meubilair immers ook tegen een stootje kunnen. Vooral meubels uit de collectie van Paola Lenti komen overal terug, maar ook andere kwaliteitsmerken zoals Porro en MDF Italia zijn goed vertegenwoordigd. Ook de Barcelona Chair mocht niet ontbreken: deze bekende stoel is een ontwerp van Mies van der Rohe, en dus helemaal op z’n plaats in dit paviljoen.


Rust en dynamiek


Het Art Nivoteam koos heel bewust voor sobere kleuren en materialen, die de rustgevende uitstraling van het gebouw versterken. Om tegelijkertijd ook enige dynamiek te creëren, zorgden ze in de woonkamer voor een opvallend kleuraccent. De grote, oranje poef kreeg een centrale plaats toebedeeld. Zo zorgt hij in één klap voor leven in huis, terwijl de rustige sfeer toch bewaard blijft. De mensen van Art Nivo gingen ook bewust op zoek naar lage meubels, omdat deze het vooruitstrevende karakter van het paviljoen nog extra in de verf zetten. Bovendien zorgen ze ervoor dat het uitzicht door de kamerbrede ramen niet belemmerd wordt. Ze werden zelfs zo geplaatst, dat de bewoners vanuit elke kamer een optimaal uitzicht hebben. Op die manier kunnen Paul, Els en hun twee kinderen het hele weekend lang genieten van het sublieme vergezicht.

Bron: Special Bouwen – EPN – Tekst: Fanny Storms – Fotografie: Sarah Van Hove

Wie meer zulke inspirerende bouwreportages wil lezen, kan hier de nieuwe herfsteditie bestellen van Special Bouwen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in