Vlekkenreiniging

Vlekken meteen verwijderen!
Hoe langer vuil en vlekken blijven bestaan, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen. Gebruik steeds een absorberende doek, zacht papier of spons om kleine plekjes en vlekken op te deppen. Ervoor zorgen dat u de vlek niet dieper in het weefsel drukt. Harde substanties, zoals kauwgom, kaarsvet, etc.) worden er best met een bot mes afgehaald.
De sporen kunnen meestal verwijderd worden door voorzichtig te deppen. Als dit alles niet lukt volgt u best de vlekkenwijzer.
Altijd het vlekkenverwijderend product uitproberen op een niet zichtbaar gedeelte van de stof zodat u kan uittesten of de behandeling geen schade veroorzaakt. Als professioneel reinigen noodzakelijk is raden wij aan een erkend reinigingsbedrijf in te schakelen.

Vlekkengids
Alcoholische dranken, koffie, thee.
Zoveel mogelijk vloeitstof opnemen met een schone en absorberende doek. De resterende vloeistof uitspoelen met warm (niet kokend) water, eventueel met gebruik van een neutrale zeep. Niet laten inweken! Gebruik de oplossing met mate en spoel tenslotte de zeep of shampoo met warm water uit.

Olieachtige vloeistoffen
Zoveel mogelijk vloeistof opnemen met een schone en abosrberende doek. Gebruik vervolgens een neutrale zeep of een merkshampoo voor de bekleding. Wel verdunnen. Reinig steeds met een deppende beweging in plaats van een wrijvende of vegende beweging. Werk van de buitenrand van de vlek naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek uitbreidt. Uiteindelijk de zeep of shampoo met warm water uitspoelen.

Dikke vloeistoffen (boter, room,..)
Verwijder de substantie eerst zoveel mogelijk met een bot mes. Opdeppen, niet vegen. Behandel vervolgens met een vlekkenverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit. (Te verkrijgen in de meeste supermarkten)

Vast voedsel, vaste stoffen
Opscheppen met een bot mes en achteraf het resterende vuil opzuigen. Verwijder vervolgens de resterende vlek met een neutrale zeep of shampoo. Gebruik een schone absorberende doek en wrijf van buiten naar binnen. De zeep of shampoo altijd met warm water uitspoelen.

Kaarsvet
Verwijder het vet aan de oppervlakte met een bots mes. Deze vlek op oliebasis dient vervolgens nabehandeld te worden met een vlekverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit. U kan ook de vlek afdekken met een aantal lagen keukenpapier en met een warm strijkijzer het vet opstrijken. (voorzichtigheid geboden!)

Fruitvlekken, balpen, bloed
Verwijder de vlek met neutrale zeep of een merkshampoo. Gebruik wel KOUD water omdat het warm water in het weefsel wordt vastgezet. Gebruik voor het aanbrengen van de oplossing een schone, absorberende en kleurechte doek. Met een deppende beweging reiningen, niet wrijven. De zeep of shampoo vervolgens met koud water uitspoelen.

Verf, Olieverf
Zoveel mogelijk verf met een bot mes verwijderen, opdeppen en de rest met terpentine verwijderen. Daarna met water en zeep of shampoo (van een gekend merk) grondig uitspoelen.

Urine, Braaksel
Zoveel mogelijk verwijderen met een schone, absorberende doek. Pak regelmatig een schoon deel van de doek. Werk van de buitenrand naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek zich verder uitbreidt. Uitspoelen met warm water.

Vet, motorolie, schoensmeer
Verwijder de vlek met een vlekkenverwijderaar waarin een chemische reinigende vloeistof zit. Te verkrijgen in de meeste supermarkten of winkels met huishoudelijke producten. Niet wrijven of vegen maar deppen. Lees de gebruiksaanwijzigingen grondig door alvorens het product te gebruiken. De vlekkenverwijderaar altijd met warm water uitspoelen.

Bij hardnekkige vlekken roept u best de hulp in van een vakman. Hij alleen kan u een geldig advies geven.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in