Van binnen naar buiten

Deze rijwoning bevindt zich in hartje Gent, meer bepaald in het Prinsenhof, de geboorteplek van keizer Karel. De opdrachtgevers woonden al verschillende jaren in deze rijwoning. Tijdens de studentenjaren woonde een van de opdrachtgevers er met drie vriendinnen. Toen was het huis nog opgedeeld in vier studentenkamers, telkens twee per verdieping, met de gelijkvloerse verdieping als gemeenschappelijke ruimte. De opdrachtgevers gingen op zoek naar een andere en vooral grotere woning in Gent. De vastgoedprijzen waren vijf jaar geleden al behoorlijk aan het stijgen.

De opdrachtgever: ‘We hadden de keuze om ofwel een nieuwe woning te zoeken aan een hogere aankoopprijs (en dus minder budget voor verbouwingen), ofwel de woning in het Prinsenhof goedkoop aan te kopen met meer budget voor een serieuze verbouwing.’ Ten slotte bleken ligging en aankoopprijs doorslaggevend om te kiezen voor verbouwen. Het pand zelf en ook de eisen van de opdrachtgever waren voor het Lokerse architectenbureau BLAF een grote uitdaging. De woning was smal en diep. Het ruimtegevoel was nihil en veel licht viel er niet in huis. Niet verwonderlijk dat de opdrachtgevers licht en ruimte wensten. Verder stond op hun programma: drie slaapkamers, dressing, badkamer, bureau en veel bergruimte. Wat de vormgeving betreft gaven ze BLAF de volledige vrijheid binnen de grenzen van het budget. 

Concept
Het plan werd als volgt opgevat. De begane grond is één grote ruimte geworden, waarin twee blokken de ruimte structureren. Ze sturen de looproutes in de woning. Eén blok is aan de straatkant gesloten en bevat onder meer toilet en keuken. Dit gesloten blok schermt de open gelijkvloerse verdieping nadrukkelijk af van de straat. Dieper in de woning werd een tweede blok geplaatst, op de grens tussen het hoofdgebouw en de achterbouw.

Dit blok is een buitenruimte in glas die fungeert als een patio. Deze patio brengt een overvloed aan licht tot in het hart van de woning. Twee zijden van deze patio kunnen volledig worden opengezet zodat eetruimte en zitruimte met elkaar in verbinding staan. Op het eind van de ‘wandeling’ kom je in de leefruimte, een ‘buitenpaviljoen’ dat langs alle zijden is beglaasd. Eén zijde van de leefruimte is een lange bergkast waarin de televisie, muziekinstallatie, radiatoren en zelfs de nieuwe trap zijn verwerkt. Door de trap naar achter te schuiven ter hoogte van de patio krijg je grotere ruimtes en meer lichtinval. Op de eerste verdieping kwam de bureauruimte over de volledige oppervlakte van de woning. Op de tweede verdieping bevindt zich de ouderlijke slaapkamer met badkamer en dressing. De dressing is een ruimte apart, maar door de wanden niet tot aan het plafond uit te voeren, ogen slaapkamer en dressing groter.

Op de derde verdieping zijn twee kinderslaapkamers ondergebracht, deels onder het hellende dak. De bestaande rijwoning is uiterst smal (gevelbreedte 3,65 meter) en werd nog smaller om redenen van constructie en akoestiek. Een nieuwe wand werd tegen de gemene muur aan gemetst over alle verdiepingen.
Om ruimteverlies tegen te gaan werden de vlakke radiatoren in de nieuwe wand ingebouwd. Het buitenschrijnwerk is in matzwart aluminium uitgevoerd. De ramen werden bewust dieper in het gevelvlak geplaatst. Door de ramen te laten verspringen creëerde BLAF een optisch effect waardoor de gevel breder lijkt.

Budget
Het was voor de architect geen gemakkelijke opdracht om het budget op te volgen. Architectenbureau BLAF: ‘Bij de eerste gesprekken was er sprake van een bouwbudget van 100.000 euro. Maar na een eerste schets en een ruwe raming bleek dit bedrag te krap. Nog voor we goed en wel gestart waren met de werken, hadden we al onvoorziene omstandigheden op de werf. Bij de sloopwerken moesten we meer slopen dan was voorzien.’
De achtergevel en de bovenste twee vloeren werden compleet vernieuwd. In de meeste gevallen is het dan voordeliger wat meer te slopen en alles te herbouwen. Je kunt op verschillende manieren bezuinigen: op materialen, oppervlakte of detaillering. Hier werd bewust gekozen om niet op oppervlakte te besparen. Wel werd er op sommige materialen bezuinigd. Ook werden de bouwkosten gespreid door de afwerking van ruimtes te faseren. Uiteindelijk bedroeg het eindbedrag 146.000 euro. Sommige materialen moesten wijken voor wat goedkoper materiaal, echter zonder aan kwaliteit in te boeten. De gesloten trap op de gelijkvloerse verdieping naar de eerste verdieping is een massieve trap in beuk met strakke Z-treden. De hogere trappen zijn in movinguihout en hebben traditionele trapneuzen.

Oorspronkelijk was het idee om het gesloten blok van de keuken uit te voeren in wengé in plaats van het goedkopere mdf. De begane grond kreeg een vloer in antracietkleurig polybeton. Anderzijds werden sommige afwerkingen van ruimtes uitgesteld. De verdiepingsvloeren lagen er twee jaar onafgewerkt bij, de bewoners hielden het bij een voorlopige geverniste OSB-vloer. Momenteel zijn alle verdiepingen afgewerkt met donker parket. De buitengevels moeten nog worden afgewerkt met een donkere buitenpleister, het meubilair wacht nog op een likje verf. Er was bij deze verbouwing heel wat creativiteit nodig. Ook een klein woonoppervlakte kan ruimtelijkheid oproepen door structuur en vormen op elkaar af te stemmen.

• Pro
- Licht en ruimte op een beperkte oppervlakte.
- Verrassingseffect, de wandeling door de woning.
- Doorlopende bergruimte onder de trap.
- Het polyvalente karakter van de eerste verdieping.

• Contra
- Smalle rijwoning met een beperkte oppervlakte.
- De buitenruimte is beperkt, 34 m² verdeeld over twee buitenruimtes.
- Geen garage (maar dat is niet ongebruikelijk in het centrum van Gent).
- De kinderkamers zijn beperkt in oppervlakte, maar de eerste verdieping kan worden omgevormd tot slaap- of studeerkamer.

Fiche
- Budget: 136.000 euro
- Prijs bij de oplevering 146.000 euro
- Bouwsysteem cellenbetonbouw met buitenpleister
- K-waarde: niet bekend
- Type woning: rijwoning
- Oppervlakte van het terrein: 104 m2
- Bebouwde oppervlakte: 70 m2
- Bruto woonoppervlakte: 168 m2
- Badkamer: exclusief
- Keuken: exclusief
- Garage: geen

Architect
BLAF Architecten
Koophandelstraat 42 - 9160 Lokeren - T 09 349 67 77 - F 09 349 67 77 - [email protected] - www.blaf.be  

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in