Vakantiegevoel gevat in tijdloze architectuur
We laten je vandaag kennis maken met een prachtige nieuwbouwwoning in het groen. Voor eigenaar Luc uit Heusden-Zolder is het alweer tijd om verder te gaan met zijn leven – enkele huizen verderop verbouwt hij eigenhandig een charmante hoeve – maar hij kijkt met plezier terug op de tijd die hij doorbracht in de prachtige nieuwbouwwoning die Vittorio Simoni en Luc Vanroye voor hem ontwierpen. “Dit huis betekende voor mij vakantie”, lacht hij. “Maar nu staat het te koop en wacht het op de volgende vakantiegangers.”
Zwembad
Die vakantiesfeer is niet enkel te danken aan de tuin met een zwembad en langgerekte vijver die omringd wordt door naaldbomen, maar ook aan de uitzonderlijke architectuur die helemaal in de natuur lijkt op te gaan. Met de mooie natuur had Luc het getroffen, maar de architectuur die hier naadloos op aansluit, is het resultaat van een fijne samenwerking met Luc Vanroye en Vittorio Simoni. “Vittorio had al enkele gebouwen voor me ontworpen en ingericht”, zegt Luc. “En ook al was die samenwerking met mijn job gerelateerd, had ik het gevoel dat we op dezelfde golflengte zaten. Ik wist dus meteen bij wie ik moest aankloppen voor de realisatie van mijn privéwoning.”
Kuuroord als inspiratiebron
Het uitgangspunt voor Lucs huis werd een bijzondere façadesteen die hij ooit had gezien in het kuuroord Therme Vals in Zwitserland. “Toen ik een bezoekje aan dit kuuroord bracht, viel mijn oog meteen op deze grijsblauwe steen”, legt Luc uit. “Toen ik thuis kwam, gaf ik de tip meteen door aan Vittorio. Hij is toen zelf een kijkje gaan nemen en kwam tot de ontdekking dat de gevels van het gebouw eigenlijk bestonden uit dikke granietplaten die verlijmd werden.” Ook al was Luc meteen weg van deze steen, toch had hij nooit durven dromen van het eindresultaat. “Achteraf gezien past alles mooi in elkaar: de façade neemt haast de kleur van de omgeving over.” Het groen van de naaldbomen, het lichtspel tussen het bladerdak van de eik en de weerkaatsing van de vijverpartij hebben hun uitwerking op de gevel, waardoor het lijkt alsof dit huis er – ondanks de strakke architectuur – al eeuwenlang staat.
Eigen kunstgalerij
Hierdoor kreeg de woning ook meteen een tijdloos karakter. Het materiaalgebruik en pure lijnen in de architectuur liggen hiervoor aan de basis. “Luc (Vanroye red.) en Vittorio weten dat ik van strakke architectuur houd”, gaat Luc verder. “Ook de vorige projecten die ik met Vittorio uitwerkte, hadden een gelijkaardig tijdloos en strak karakter. Dus daarop werd verder gebouwd voor de uitwerking van dit grondplan.” De verdere wensen van Lucs kant waren een eigen kunstgalerij en een zenachtige tuin. De kunstgalerij kwam er in de circulatieruimte tussen de inkomhal en de leefvertrekken: een lange gang van zijgevel naar zijgevel. Hier hangen onder andere reproducties van Andy Warhol. De glanzende mannensculptuur aan het einde van de gang lijkt net uit de vijver te stappen. “Die vijver ligt trouwens perfect in het verlengde van de galerij, waardoor de gang gewoon lijkt door te lopen in de tuin”, legt Luc uit. “Een van de vele architectenkneepjes die bijdragen aan het strakke lijnenspel in dit huis.”
Zentuin
En ook de tuin werd dus meteen opgenomen in het ontwerp van het huis. Opnieuw werd de hoofdrol weggelegd voor tijdloze materialen als hout, beton en graniet. De tuinaanleg werd volledig uitgelijnd op het ritme van de woning: de blokvormige buxushagen, het granieten terras met zwembad, het zonnedek onder de betonnen patio, de vijverpartij, ... “Dit weldoordachte tuinplan zorgt voor rust”, zegt Luc. “Net wat ik zocht voor mijn zentuin. Maar toch moest het geheel ook speels blijven.” De knalrode dinosaurus op het grasveld is zo’n onverwachts accent, net als de gigantische Boeddhahoofden naast het zwembad. “En uiteraard heeft de tuin steeds een levendige aanblik dankzij de waterpartijen en het licht- en schaduwspel onder de bomen”, zegt Luc.
Intieme privésfeer
“Door de mooie tuin had ik hier steeds een vakantiegevoel”, gaat hij verder. “Daar hebben de architecten ook rekening mee gehouden bij de indeling van de woning. Zo grenzen de leefruimte en keuken aan de tuin. De keuken heeft enorme raampartijen en we aten steeds met zicht op de tuin, wat een enorme luxe is.” Ook de bad- en slaapkamers op de bovenverdieping kijken uit op de tuin. Tegelijkertijd zijn ze via een gang gescheiden van de straatkant, zodat deze vertrekken voldoende privacy krijgen. In de voorgevel van de woning zit trouwens slechts één enkel raam in een T-vorm. Het biedt nergens directe inkijk in de leef- of slaapvertrekken, maar geeft uit op de circulatieruimte en is bovendien deels gezandstraald. Op de benedenverdieping ligt de voordeur verzonken in deze T-vorm. “Daarnaast werd een intieme televisiekamer ingericht en een garage. Daar is namelijk geen overvloed aan daglicht nodig. De rest van de benedenverdieping wilde ik net erg open en luchtig houden. Daarom grenzen keuken, eetkamer en leefruimte aan elkaar. De deuren schuiven helemaal weg in de muur, waardoor je de ruimtes net heel open of lekker intiem kunt maken. En ook voor onze slaapkamer wilde ik dit luchtige gevoel. De ouderslaapkamer, dressing en badkamer zijn opgevat als een doorlopend geheel. De twee kinderslaapkamers hebben een kleinere gemeenschappelijke badkamer.”
Juiste verhoudingen
Niet enkel de architectuur, maar ook de inrichting straalt een tijdloze klasse uit. Dit is voor een groot deel te danken aan het maatmeubilair: de keuken en badkamer werden bijvoorbeeld op maat ontworpen. “Ook hier werd veel aandacht besteed aan een pure belijning”, lacht Luc. “Elke kastdeur heeft de juiste verhouding en alle lijnen lopen zonder onderbreking door. Daar keek Vittorio op toe. Het keukeneiland en het lavabomeubel staan zelfs op de voegen van de tegelvloer. Werkelijk nergens werd het lijnenspel uit het oog verloren.” Een weldoordacht lichtplan en een domoticasysteem maken het leven nog nét iets makkelijker. En te denken dat al deze luxe zomaar te koop staat.
Tekst: Leen Verstraelen - Fotografie: Sarah Van Hove