Twee extra doosjes met hoogwaardige afwerking

De belangrijkste vereiste voor deze bel etagewoning was de verruiming van de woning. Het grootste probleem stelde zich al bij het binnenkomen van de woning door het gestalte van de bouwheer. Lees hoe dat werd opgelost in een reportage van het Belgisch Budget Bouwboek.

Wensen en eisen van de bouwheer

“De bouwheer zelf is ruim 1,9 meter groot en had een probleem om zijn extreem lage inkomhal te gebruiken. Er was een beklemmende circulatie van het gelijkvloers niveau naar het woongedeelte op de eerste verdieping,” stelde ook de architect vast. “De hele woning was opgedeeld in kleine kamertjes die uiteraard liefst opengetrokken werden. Er hoefde niet zozeer een extra kamer bij te komen. Toch opteerde de bouwheer ervoor de keuken in een achterbouw onder te brengen. De vroegere keuken werd een berging.”

Architect Geert De Neuter kreeg nagenoeg carte blanche voor het uitwerken van de ontwerpvisie. De bouwheer had enkele kleine praktische wensen. “Omdat ze niet vaak koken, hadden ze geen behoefte aan een gigantische maar wel onderhoudsvriendelijke keuken. Het koppel werkt in de reissector, waardoor ze heel wat reisboeken en souvenirs verzameld hebben. Die moesten hun plaatsje krijgen. De eetkamer en verticale trapschacht waren vrij donker, dus hier hoopte de bouwheer meer licht te kunnen scheppen. Dat wilde hij trouwens voor de hele woning. Ook wenste de bouwheer een goed zicht naar de tuin, net omdat hij er niet van op de eerste verdieping – waar de woonruimten zijn – kan instappen.”

Concept van de architect

In het interieur bleven de wijzigingen beperkt tot enkele micro-ingrepen. Deuren werden dichtgemaakt of nieuwe openingen werden gecreëerd. Een andere bestaande deuropening werd een kamerbrede opening. Het hoogteprobleem in de inkomhal is opgelost. De oude bruine trap die nagenoeg de volledige traphal innam, werd ingeruild voor een rechte steektrap. “Om hier meer licht binnen te halen, hebben we een dakkoepel gestoken. De tweede trap van de woonruimte naar de bovenste verdieping is een witte spiraaltrap geworden.”

Achter de woning werd een volume bij aangebouwd. Hier gaat het om twee hangende ‘doosjes’ – twee balkvormige volumes in staalbouw. “In het platte doosje huist nu de keuken die oorspronkelijk ook achteraan lag. In het dubbelhoge, rechtstaande doosje zit een grote bibliotheek verscholen waar alle boeken tot hun recht komen. Een laddertje moet nog ingehaakt worden. Een wand bekleed in Wengé vormt de link tussen de eetkamer en de bibliotheek. Dit is een donker element dat in heel de woning opvalt. In de twee volumes werd maximaal glas geplaatst, omgeven door witte aluminium lamellen,” zegt Geert De Neuter.

Het materiaalgebruik bleef eerder beperkt. “Alleen de witte gietvloer springt in het oog. Het eiken parket in de bestaande zitkamer werd behouden en hoefde alleen opgeschuurd te worden. Het felgele werd weggeolied tot een witgrijze kleur. Zo kregen we ook hier een zeer licht gekleurde vloer. In de zitkamer kreeg één wand – waar de televisie inhangt – een auberginekleur mee om zo een gedempte sfeer te krijgen.”

Budget

De architect wijst erop dat het budget tijdens het hele proces niet onder druk heeft gestaan. Uiteindelijk nam de constructie van de twee doosjes een groot deel van de kostprijs voor zijn rekening. Daar lag dan ook de focus op. Verder bleken andere ingrepen zoals de aanpassingen van trappen niet zo kostelijk te zijn. De vraag om een hoogwaardig afwerkingsniveau te behalen, duwde het budget de hoogte in. “De gietvloeren, het schilderwerk en het sasmeubilair vormen al een groot deel van het totale kostenplaatje. Wat er uitspringt, is de badkamer waar wel wat luxe in verwerkt zit, zoals bijvoorbeeld zijdelingse sproeiers in de douche. Het enige waar op bespaard werd,is de keuken. Wij hadden een iets duurdere keuken uitgetekend. De bouwheer zag hier deels vanaf en ging voor een verzwakte versie van ons ontwerp. Maar daarom oogt ze niet minder mooi.”

Energie

De bouwheer investeerde bewust in ecologische energiemaatregelen. Belangrijk uitgangspunt was de dakisolatie, die was er tot hiertoe niet. Ook de overhangende vloeren werden van een dikke isolatielaag – 10 centimeter PUR – voorzien. De bestaande gasketel werd vervangen door een hoogrendementsketel in combinatie met een zonneboiler. De Neuter: “In de kamers besloot men de klassieke radiatoren te laten hangen. Hier en daar werd er een vervangen door een radiator op lage temperatuur. Voor de achterbouw werd geopteerd voor Climaboxen, dat zijn vloerconvectoren in combinatie met laagspanningsventilatoren. Ze laten toe een kamer snel op te warmen aan een relatief lage temperatuur. Met zo’n systeem kan je in principe ook koelen of verluchten, maar die optie is hier niet weerhouden. Qua ventilatie werd een afzuigingsysteem in de vochtige kamers – het toilet en de badkamer – geplaatst.”

De achterbouw van de woning ligt noordelijk georiënteerd, wat betekent dat hier niet van het binnenkomende zonlicht geprofiteerd kan worden. Om het warmteverlies te beperken, koos de bouwheer voor hoogwaardige isolerende beglazing.


Bron: Belgisch Budget Bouwboek

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in