Stoelendans van designers

Wat is een stoel? In Van Dale lezen we: ‘stoel de; m -en zitmeubel voor één persoon, van verschillende vorm’. Dat laatste mogen we gerust redelijk letterlijk nemen, want stoelen komen voor in alle soorten en vormen. Ontdek in volgend overzicht de 10 knapste designontwerpen.

10. Aluminium Chair EA 124
Design: Charles en Ray Eames

 

Aluminium Chair EA 124 Beginnen doen we met een ontwerp van het koppel Charles en Ray Eames. De Aluminium Chair EA 124 behoort tot de bekendste werken van het duo. De stoel groeide door zijn verbondenheid tussen de materialen uit tot een klassieker van de 20ste eeuw. Zo is de bekleding, die in het profiel vastgemaakt zit, een gewichtdragend onderdeel van de structuur. Dankzij zijn elastische vormen past de stoel zich aan de lichaamscontouren aan.
 

 

9. Standard Chair
Design: Jan Prouvé

 

Standard Chair De naam van het ontwerp dekt in dit geval wel niet de lading. De stoel met metalen frame en gebogen houten zitting is immers alles behalve standaard. De achterpoten zijn dik en hol om het gewicht te dragen. Terwijl de voorpoten gemaakt zijn uit een holle staalbuis. Voor de zit en rugleuning is eik gebruikt. De Standard Chair kan je wel zo goed als overal in huis of op kantoor gebruiken.

 

 

8. Rood-blauwe stoel
Design: Gerrit Rietveld

 

Rood-blauwe stoel Ondanks zijn strakke vorm en het gebrek aan kussens is onze nummer 8 één comfortabele stoel geworden. Hij groeide uit tot één van de bekendste ontwerpen van de kunstbeweging De Stijl. De Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld, die pas in 1923 (6 jaar na het eerste ontwerp) zijn kleurencombinatie kende, bestaat uit vijftien beukenhouten steunen en twee triplex panelen. In 2007 ging er een exemplaar bij veilinghuis Christie's in Amsterdam voor 264.000 euro de deur uit.
 

 

7. Lounge Chair Wood
Design: Charles en Ray Eames

Lounge Chair Wood Naast De Aluminium Chair EA 124 vinden we nog meer ontwerpen van Charles en Ray Eames terug in onze top-10. Zo is er ook nog de de Lounge Chair Wood. Deze ontstond in het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw. De twee ontwerpers zochten jarenlang naar innovatieve manieren om driedimensionaal gevormd multiplex zo goed mogelijk aan de lichaamsvormen aan te passen. Met de Lounge Chair Wood zijn ze daarin geslaagd.

 

 

6. Aluminium armstoel
Design: Gerrit Rietveld

 

Aluminium armstoel Een plaatsje hoger staat de Aluminium armstoel. Deze is van de hand van Gerrit Rietveld. Zijn zoon Wim en zijn timmerman Gerard van de Groenekan maakten voor Gerrit elk een prototype. Uiteindelijk maakte Rietveld de stoel uit één aluminium plaat, waar hij eigenlijk vezelplaat wou gebruiken. Het staal haalde hij – zo gaat het verhaal – van een Britse vliegtuigvleugel. Van het ontwerp uit de Tweede Wereldoorlog zijn er slechts een paar gemaakt.

 

 

5. Transat
Design: Eileen Gray

Transat De top-5 opent met een stoel uit hout en leer, de Transat. Dit ontwerp van de Ierse ontwerpster Eileen Gray dateert van 1926. Gray ontwierp de stoel speciaal voor haar liefdesnestje met architect Jean Badovici in Parijs. Toch is de stoel in tegenstelling tot veel van haar werk uiteindelijk ook gemaakt voor massaproductie.

 

4.Plastic Armchairs
Charles en Ray Eames

 

Plastic Armchairs Nog een klassieker in de wereld van de stoelen zijn de Plastic Armchairs. Ook deze werden ontworpen door Charles en Ray Eames. Het organisch gevormde kuipje springt bij de Plastic Armchairs meteen in het oog. Ze wijken van elkaar af door hun kleur en uitvoering. Het eerste model met glasvezel en versterkt kunststof werd gepresenteerd in 1948. Tegenwoordig worden ze ook nog geproduceerd, maar dan wel in milieuvriendelijk polypropyleen. Op vlieghavens kom je ze wel eens tegen.

 

 

3.Utrecht Chair
Gerrit Rietveld

 

Utrecht Chair Een stoel met armleuningen die overgaan in voorpoten en zonder achterpoten bekleedt knap de derde plaats. De Utrecht Chair uit 1936 van Gerrit Rietveld is misschien wel één van zijn meest comfortabelste ontwerpen. De Utrecht Chair maakte op het gebied van materialen evolutie mee. De eerste versie bekleed met donkerbruin zeildoek en afgewerkt met duidelijke zichtbare steek moest na de Tweede Wereldoorlog plaatsmaken voor wollen stoffen met opvallend wit stiksel.

 

 

2. Barcelona Chair
Design: Ludwig Mies van der Rohe

 

Barcelona Chair De Duitser Mies van der Rohe strandde met zijn Barcelona Chair op tweede plaats. Het ontwerp met gekruiste poten en lederen kussen maakte zijn opwachting tijdens wereldtentoonstelling in Barcelona van 1929. Het diende daar als rustbankje voor Alfonso XIII en koningin Euginie Victoria van Spanje. De stoel is gebaseerd op een Romaanse vouwstoel, een statussymbool uit de oudheid. De originele bekleding was van ivoorkleurig varkensleer. Nu gebruikt men runderleer. De Barcelona Chair wordt nog altijd met de hand gemaakt.

 

 

1.Lounge Chair
Design: Charles en Ray Eames

 

Lounge Chair Tot slot is ook onze primus door Charles en Ray Eames ontworpen. De Lounge Chair is een typisch voorbeeld van design uit de jaren ’50. De stoel is een moderne interpretatie van de ouderwetse Engelse clubfauteuil. Met de Lounge Chair streefden Charles en Ray naar ultiem comfort, uitgevoerd in materialen van de hoogste kwaliteit. Tegenwoordig wordt hij gemaakt van duurzaam kersen, noten en palissanderhout. In combinatie met de Ottoman, de bijpassende voetenbank, vormt de Lounge Chair het perfecte geheel.

 

Bron: Designtop100.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in