Nieuwigheden gespot op Interieur 08

Vrijdag knalt in Kortrijk Interieur 2008 uit de startblokken met een openingsdag voor professionelen uit de sector. Vanaf zaterdag 18 oktober en tot 26 oktober is ook het grote publiek welkom op dit mekka van de interieur- en designsector. Tijdens deze 21ste editie van de biënnale stellen tal van nationale en internationale exposanten hun nieuwigheden voor. In primeur doen enkelen van hen dat ook al in onze nieuwsbrief.


Woondesign op hoogste niveau

Tijdens Interieur 08 worden professionelen en bezoekers tien dagen lang verwelkomd op woondesign van het hoogste niveau, van tijdloze klassiekers tot de allerlaatste trends.
De 21ste editie van deze biënnale houdt opnieuw de vinger aan de pols. Naast de aanwezigheid van talrijke nationale en internationale exposanten, geven ook de internationale gasten en tal van culturele nevenmanifestaties Interieur 08 een absolute meerwaarde. De beurs is hiermee het ideale ontmoetingsplatform voor fabrikanten, bezoekers en eigentijdse ontwerpers.
Dat gaat zelfs in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. Zo werd de organiserende Interieur Foundation dit jaar bekroond met de prestigieuze Design Management Europe Award in de categorie ‘organisatie zonder winstgevend doel’.


Gesloten designradiatoren

Voor producenten is dit designwalhalla uiteraard de uitgelezen kans om nieuwe producten in the picture te plaatsen.
Vasco zal in hal 3 vanuit een gloednieuwe stand twee nieuwe producten voorstellen. De collectie Bryce bestaat uit volledig gesloten radiatoren uit aluminium. Het gesloten volume maakt dat bevestigingspunten en andere visueel storende elementen aan het zicht onttrokken zijn. Naast de esthetische meerwaarde van het aluminium en de hoge warmteafgifte, is ook het lage gewicht een pluspunt.
Ook zullen bezoekers kennis kunnen maken met een prototype van de Zen-radiator. Deze functionele radiator geeft een optimaal warmtecomfort en is net als de Bryce opgebouwd uit verticale aluminium profielen. Zijn afgeronde zijprofielen geven Zen een speciaal karakter. Voorts zal Vasco tijdens de wooncreativiteit-biënnale de Zana-Line van Thermic presenteren. En natuurlijk blijft op de nieuwe stand ruim plaats gereserveerd voor de sterkhouders Carré, Niva en Arche.


Zwevende binnendeuren

Brems Doors stelt op Interieur 08 zijn Secretslide-concept voor in hal 4. Hierbij zien ze binnendeuren als transponerende panelen, die in de lucht lijken te zweven. Een dergelijk paneel kan verdwijnen in de ruimte of als een ‘meubel’ de ruimte invullen.
Met de Secretslide zet Brems Doors een stap verder in deze richting. Het lijkt wel een schuifdeur, maar ze hangt niet aan of staat niet op een rail, het paneel zweeft als het ware voor de opening. Geen ingewerkte rails en geen afdekkappen dus.
Door deze panelen mee te schilderen of te behangen gaan ze op in de omgeving. Anderzijds kunnen ze het karakter van een meubel krijgen door ze te lakken of te bekleden met een houtfineer of laminaat. Nieuw zijn ook de afwerkingsmogelijkheden in hoogwaardig textiel of leder. 


Doek als lichtverspreider

In hal 6 zorgt Delta Light tien dagen lang voor verlichting. Hun nieuwe armaturen spelen als nooit tevoren met geometrische abstractie. Maar niet alleen op het vlak van design brengt de specialist in architecturale verlichting vernieuwing. Ook in materiaalgebruik en qua lampbron verrast Delta Light in Kortrijk Xpo.
Het model Plasma gebruikt een doek als lichtverspreider. Het effect is een levendig lichtspel waarbij de schering en inslag van de weefdraad de rol spelen van een soort darklight-reflector. Voor optimaal licht, kies je best het witte doek. Je kan het doek ook laten beprinten voor een extra persoonlijke verlichting.
Voor de nieuwe designarmatuur Canvas vertrok Delta Light van twee verschillende vierkanten die achter elkaar zweven. Effect is dat het lichtbeeld van de spaarlamp wordt ingekaderd, terwijl het licht tegelijk de twee vierkanten inkadert.


Speels design in verlichting

Nog een nieuw model van Delta Light is Trema. Dankzij zijn vloeiende lijnen in het design oogt Trema tegelijk eenvoudig en speels. De vorm zorgt er ook voor dat dit toestel gemakkelijk aan te sluiten en te monteren is op de muur. Er zijn zowel afzonderlijke up- en down-versies als een versie up & down in één.
Met Grand Prix brengt Delta Light een vervolg op de succesvolle Grid en Random-kaders met spots die – dankzij technologische innovaties – altijd smallere en eenvoudigere versies krijgen. Nieuw zijn de kantelbare versies voor wand- en plafondmontage, alsook de gependelde versie die in verschillende sferen toegepast kan worden, bijvoorbeeld als bureau- of tafelverlichting.


Hardsteen met bijzondere look

GranitiFiandre en Inter-Ceram stellen hun gloednieuwe Belgian Blue-collectie voor, een prestigieuze lijn die een brug slaat tussen traditie en vakmanschap. De benaming Belgian Blue verwijst uiteraard naar de befaamde 'pierre bleue Belge', onze Belgische blauwe hardsteen die vooral in Henegouwen wordt gewonnen. Net als deze blauwe steen heeft de Belgian Blue van GranitiFiandre een bijzondere look. Daarnaast munt ze uit in hardheid en weerstandsvermogen.


Gedurfde keramische projecten

Inter-Ceram zet eveneens op de stand van GranitiFiandre het originele Xtra-interieurproject in de kijker. Het concept van Xtra is het geesteskind van de Italiaanse designer Silvia Stanzani, die met baanbrekende en gedurfde materiaalcombinaties een meerwaarde geeft aan de badkamerinrichting. De vier collecties die deel uitmaken van het Xtra-concept, maken het mogelijk om ongeremd creatief te goochelen met het perspectief, een emotionele sfeer te scheppen door origineel materiaalgebruik en speciale aandacht te besteden aan decoratieve details. Het resultaat: uiterst luxueuze, verrassend decoratieve keramische projecten waarmee je feilloos scoort.


Afgerond verlichtingsdesign

Als toonaangevend bedrijf in het ontwerpen van architecturale designverlichting, mag Modular Lighting Instruments niet ontbreken op Interieur 08. Naar tweejaarlijkse traditie pakken ze uit met een uniek standconcept in hal 4 en worden enkele vernieuwende producten gepresenteerd. Blikvanger hierbij is de armatuur Izar. Door zijn organische, ietwat amorfe vormgeving valt het ontwerp onmiddellijk op binnen het Modular gamma. Met Izar gaat Modular nóg een stap verder in de uitgesproken organische productontwikkeling. Het meest in het oog springende kenmerk van Izar is dan ook de egaal afgeronde en symmetrische vormgeving, die zowel op de voor- als de achterkant wordt toegepast.


Kamerscherm in bamboe

Vange presenteert op de biënnale het nieuwe kamerscherm ‘Serpentina’ van de hand van huisdesigner Marc Thill. Elk scherm bestaat uit acht latten die elk negen vloeiende golven vormen van boven naar beneden. De acht latten kunnen naar keuze geplooid worden en de uiteinden bestaan uit recht afgewerkte latten. De latten worden samengehouden door drie aangespannen kabels bovenaan, in het midden en onderaan het kamerscherm. De gebruiker kan telkens opnieuw een andere creatie maken door de welving van de latten aan te passen. De hoogte en breedte van het kamerscherm in bamboe is 1,80 meter.


Design competitie

Al voor de 19de keer werd voorafgaand aan de Interieur-biënnale de Design Competition georganiseerd. Grote winnares is de Nederlandse Levy Ishèle met haar keramiektegels ‘Unite 1406 + Unite 2604. Opmerkelijk bij deze tegels is dat de voegen mee deel uitmaken van het ontwerp en dus gebruikt worden als decoratief element. Slim en eenvoudig, zo klonk het oordeel van de jury.
In totaal schreven maar liefst 286 kandidaten uit 33 landen zich in voor de wedstrijd. Een internationale jury met onder meer designers Louise Campbell, Oscar Peña en Marnick Smessaert kenden een prijs toe aan veertien objecten.


Tien dagen topdesign

Vrijdag 17 oktober wordt de beurs van 10 tot 21 uur opengesteld voor professionelen. Van 18 tot 26 oktober is de beurs toegankelijk voor alle bezoekers, en dat telkens van 10 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, of 25 euro met een catalogus. Groepen vanaf twintig personen krijgen 5 euro korting per persoon. De beurs vindt plaats in Kortrijk XPo, Doorniksesteenweg 216 in Kortrijk.

Info: Interieur 08

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in