Karlien Heremans wint eerste Fidias Award

Ontwerpster Karlien Heremans is uitgeroepen tot de eerste laureaat van de Fidias Award. Deze nieuwe award van het AiNB wil uitgroeien tot een kwaliteitslabel binnen de interieurarchitectuur. Ook Karel Verdonck, Ronald Jansen en Liesbet Lefever vielen in de prijzen.


Aankomend talent

De Fidias Award werd vrijdag voor de allereerste keer uitgereikt. De nieuwe award zocht naar aankomend talent onder de afgestudeerden uit de interieurarchitectuuropleidingen van Gent, Brussel, Hasselt en Antwerpen. De opleidingen schoven hierbij kandidaten naar voren in de categorieën ‘beste interieur architectonisch ontwerp’, ‘beste meubelontwerp’, ‘beste allround student’ en ‘beste kleur- en materiaaltoepassing’. Een divers samengestelde vakjury moest voor elke categorie een laureaat aanduiden.


Hoofdwinnaar

Na rijp beraad maakte de vierkoppige jury met Vittorio Simoni, Karin Zoons, Bart Lens en Piet Swinberghe zijn voorkeur duidelijk voor Karlien Heremans als beste allround studente. De jury loofde haar totaalprestatie. Haar oeuvre was volgens de vakmensen bijzonder divers en veelbelovend. Naast de onklopbare titel ‘Winnaar van de eerste Fidias Award’, krijgt Karlien een keramisch beeld van de hand van kunstenares Beatrice Stich, een set kunst- en architectuurboeken én een professionele reportage van haar eerste gerealiseerde project in een van de volgende boekpublicaties van Uitgeverij 2voor5.


Andere laureaten

Naast de hoofdwinnaar selecteerde de jury nog een laureaat in iedere categorie. Karel Verdonck kreeg de titel ‘beste interieur architectonisch ontwerper’ aangemeten. Ronald Jansen mag prat gaan op het beste meubelontwerp en Liesbet Lefever op de beste kleur- en materiaaltoepassing. Ook de laureaten in deze categorieën krijgen een keramisch beeldje van Beatrice Stich en kunst- en architectuurboeken aangeboden.


Kwaliteitslabel

De Fidias moet, naar analogie met de Golden Globe, de Bafta of De Gouden Uil, een kwaliteitslabel worden binnen de interieurarchitectuur. Het is de bedoeling dat er awards worden uitgereikt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het beroep.
De eerste editie betekende een zoektocht naar de bron van de toekomst, zijnde de pas afgestudeerde studenten uit de interieurarchitectuuropleidingen.


Fidias Awards

De tweede editie, die volgend jaar zal plaatsvinden, zal een nationaal karakter krijgen omdat dan ook de Franstalige instituten betrokken zullen worden bij dit gebeuren.
Deze twee edities kunnen ook gezien worden als de try-outs van de Fidias Award, want voor de derde editie zullen de awards voornamelijk uitgereikt worden aan mensen uit het beroepsveld, en de projecten die ze gerealiseerd hebben.
De derde editie zal zo de start zijn van een jaarlijks feestelijk evenement waarbij initiatiefnemer AiNB, de Associatie van Interieurarchitecten van België, de aandacht wil vestigen op interessant en verdienstelijk werk van haar leden.

Info: Fidias Awards

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in