Interieur 08 licht tipje van de sluier

Interieur Foundation heeft een eerste tipje van de sluier gelicht over de inhoud van de biënnale die op 17 oktober de deuren opent in Kortrijk.
De Spaanse eregast Jaime Hayon zal er een museum van zijn eigen werk maken en Stefan Shöning wordt uitgeroepen tot designer van het jaar.


Geen klassieke designer, de Spaanse eregast Jaime Hayon (°1974). Met zijn frivool design en tomeloze fantasie breekt hij met alles wat gangbaar is én past hij bijgevolg perfect binnen Interieur 08. Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: “Ik bewonder hem voor de manier waarop hij de designgeschiedenis naar zijn hand zet, soms op een speelse en grappige manier, vaak ook extravagant. Jaime Hayon past helemaal in de nieuwe lichting creatieve renaissancemannen.”

Het resultaat van zijn interdisciplinair werk – van badkamers en keramiek tot schoenen, meubels en interieurs – wordt nu voor het eerst gegroepeerd tijdens Interieur 08. Meteen ook de eerste keer dat Jaime Hayon in België exposeert. Dieter Van Den Storm: “De tentoonstelling omvat al zijn designwerk van 2000 tot 2008 – inclusief recente projecten voor Bisazza, Moooi, Established and Sons, Camper en Lladro die in april werden voorgesteld op Salone del Mobile in Milaan. Bovendien heeft Jaime, in zijn eigen gekende stijl, een leuke museumopstelling bedacht. Zo zijn de verschillende objecten op sokkels geplaatst, hebben de muren een niet-alledaagse print meegekregen en is de cafetaria in theaterstijl uitgewerkt. Kortom, een totaalbeleving die de bezoekers van Interieur 08 ongetwijfeld zal verrassen. En voor iedereen een unieke manier om kennis te maken met zijn indrukwekkend werk.”

Stefan Schöning: Designer van het jaar
Voor de derde keer heeft de Interieur Foundation, samen met de magazines Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express, een Designer van het Jaar gekozen. Nadat Alain Berteau in 2006 en Nedda El-Asmar in 2007 met de prijs gingen lopen, valt dit jaar Stefan Schöning die eer te beurt. In oktober zal de bezoeker tijdens de biënnale kunnen kennismaken met zijn uiteenlopend portfolio.

De 40-jarige industriële ontwerper uit Antwerpen heeft sinds 1994 zijn eigen bureau. Hij ontwierp al de nieuwe huisstijl voor de NMBS, grillpannen voor Demeyere, domoticasystemen voor Intensia en sofa’s, kapstokken en bijzettafels voor verscheidene Italiaanse fabrikanten.

Masterlezingen
Naast de vele andere nevenmanifestaties zorgen ook de masterlezingen ervoor dat een bezoek aan Interieur 08 meer dan de moeite waard is. Gedurende de tien dagen van Interieur 08 kan het publiek lezingen meepikken van toonaangevende ontwerpers en theoretici zoals Jaime Hayon, de broers Ronan en Erwan Bouroullec, Michael Braungart en Fabio Novembre.

DESIGN at WORK
Het nieuwe initiatief van de Interieur Foundation, DESIGN at WORK, schiet uit de startblokken op de 21e biënnale. De Interieur Foundation ijvert al sinds haar oprichting in 1967 en de eerste editie van de biënnale in 1968 voor de promotie van goede en creatieve vormgeving voor de woning.
Alsmaar meer bedrijven uit diverse sectoren (kantoormeubelen en inrichting voor collectiviteiten, sport- en vrijetijdsgoederen, bagage, materialen, designelektronica enz.) dienen zich aan om deel te nemen aan Interieur. Om goed design over de sectoren heen te promoten en innovatieve productontwikkelingen te stimuleren, is DESIGN at WORK ontstaan. Dankzij de ‘DESIGN at WORK Awards 08’, een tentoonstelling ‘Things to Come’ en lezingen in het Forum, zal het publiek dit nieuwe initiatief kunnen ontdekken.

Design competition & theyoungdesignersfair
Naast de aanwezigheid van de internationale exposanten mogen ook de topdesigners van morgen niet ontbreken. De ‘INTERIEUR 08 Design Competition’ en ‘theyoungdesignersfair’ zijn twee initiatieven die een ideaal platform vormen om nieuwe prototypes en baanbrekende ontwerpen van startende designers aan een groot publiek voor te stellen.
Een internationale jury, onder wie designers Louise Campbell (DK) en Adam Goodrum (AU), Philips Senior Creative Director Oscar Peña (CO/NL) en captains of industry en zaakvoerders Marnick Smessaert (BE) en Alasdhair Willis (UK), zal zich over de deelnames van de wedstrijd buigen en een kritisch oordeel vellen.


Meer info www.interieur.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in