Interieur 08 kleurt buiten de lijntjes

Het is nog acht maanden wachten tot de biënnale Interieur 08 in Kortrijk uit de startblokken schiet, maar achter de schermen gonst het intussen van de bedrijvigheid. Interieur 08 zal op vele vlakken verrassen. Het gaat meer dan ooit om interieur zien, architectuur voelen en, vooral, design beleven.


De feesteditie Interieur 06 was zonder meer een succes. Niet alleen trok de 20e biënnale ruim 98.000 bezoekers – 3% meer dan in 2004 – en 300 internationale exposanten, ook de aantrekkelijke beursstanden vormden onderwerp van gesprek. Kortom, nieuwkomer Dieter Van Den Storm (°1977) slaagde in zijn opzet: Interieur inhoudelijk sterker maken dan de vorige edities. Deze dynamiek ontging ook de Interieur Foundation niet, en daarom werd ook voor Interieur 08 voor een jonge, enthousiaste ploeg gekozen. Opnieuw onder leiding van Dieter Van Den Storm, die kan rekenen op de steun van Colette Deceuninck, directeur van de Interieur Foundation, en Stephanie Delatter, projectassistente.

Voor de 21e editie plant Dieter Van Den Storm heel wat verrassingen. “De biënnale gaat verder dan louter interieurdesign en woontrends laten zien. Interieur 08 draait evenzeer om architectuur voelen en design beleven. In die context introduceren we deze editie ook enkele nieuwigheden, zoals een lezingenreeks. Kwestie van voortdurend nieuwe designverhalen te vertellen.”

Sterk merk
Dat Interieur is uitgegroeid tot een sterk merk, blijkt vandaag meer dan ooit. Acht maanden voor de start – een absoluut record – zijn alle standen over de 7 hallen (40.000 m2) volledig uitverkocht. “Interieur is inderdaad uitgegroeid tot een internationaal platform, gekend om zijn kwaliteit. Het feit dat we selectief zijn in het aantrekken van standhouders – ze moeten een uitgebreid dossier indienen dat door een onafhankelijke jury wordt beoordeeld – schrikt ook niemand meer af. Integendeel, de exposanten appreciëren het dat we de lat zo hoog leggen.”

Centrale gast
Het Spaanse enfant terrible Jaime Hayon geldt als baanbrekend talent in de wereld van vormgeving. Van 17 tot 26 oktober 2008 volgt hij Alfredo Häberli op, de eregast in 2006. Met zijn jonge leeftijd én energieke enthousiasme vult hij overigens ook perfect het jonge Interieur 08-team aan.

Jaime Hayon: “Ik ben blij met de kans die ik krijg. Interieur 08 staat bekend als een kwaliteitsbiënnale en het is natuurlijk leuk om daarvan deel uit te maken. Bovendien is het een overweldigend gevoel om de lijst te delen met vorige eregasten als Konstantin Grcic, James Irvine, Philippe Starck en Jasper Morisson. Kortom, een hele eer om hier in Kortrijk te kunnen doen wat ik graag doe, in een entourage die kwaliteit apprecieert én stimuleert. These are quite big shoes to be filled.” Intussen werkt Hayon achter de schermen ongestoord verder aan zijn project dat hij in oktober op de biënnale zal tonen. “Hopelijk kunnen we een fris evenement uitbouwen met het beste van ons werk. Bezoekers kunnen er alvast op rekenen dat ze verrast zullen worden.”

• Interieur 08 praktisch
De 21e editie van de tweejaarlijkse biënnale, Interieur 08, vindt dit jaar plaats van 17 tot 26 oktober 2008 in de Xpo Hallen van Kortrijk. Meer info en nieuws ook via www.interieur.be.  

• Design Competition Interieur 08 is open
Voor de 19e keer organiseert de Interieur Foundation haar eigen prototypewedstrijd. De Design Competition, beter gekend als 'Design for Europe', focust aan de hand van drie thema's op nieuwe, functionele, creatieve en hedendaagse prototypes. Een internationale jury buigt zich over de resultaten en velt een kritisch oordeel. Deze jury bestaat uit Louise Campbell (DK), Marnick Smessaert (BE), en Oscar Peña (CO/NL), Adam Goodrum (AU) en Alasdhair Willis (UK). Inzet? In totaal is er 35.000 euro aan prijzengeld te verdelen en veel eer te rapen. Maar vooral, de internationale wedstrijd vormt het perfecte platform om ontdekt te worden. Maar liefst 26 internationale magazines uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Rusland, Turkije, Spanje, het Verenigd Koningrijk en de Verenigde Staten ondersteunen deze wedstrijd wereldwijd.

• Theyoungdesignersfair
Voor de vierde keer op rij verwelkomt de Interieur Foundation tijdens Interieur 08 jong internationaal talent op de ’theyoungdesignersfair’.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in