Hout

Vernis en lak
Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, uitgewrongen doek. In geval van een vlek, zo snel mogelijk optreden om definitieve beschadiging van de oppervlakte te voorkomen.
Gebruik nooit "wondermiddelen", sprays, detergenten, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de laklaag zullen aantasten. Voor meubelen die afgewerkt zijn met een glanzende laklaag kan u eventueel wel een boenmiddel gebruiken om de laklaag op te frissen. Let wel dat ook matte laklagen gaan blinken zodra u een boenmiddel gebruikt.

Olieafwerking
Deze afwerking is gevoelig voor vocht, dus afnemen met een droge doek.
2 à 3 keer per jaar, met een pluisvrije doek de olie zeer dun aanbrengen, na enkele minuten met een droge doek nawrijven. U dient er wel rekening mee te houden dat de olie pas na enkele dagen goed uitgehard is en dan pas zijn volledige werkzaamheid heeft. De sterke geur zal dan ook verdwenen zijn. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door gebruik en invloed van licht.

Wasafwerking
Deze afwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen het indringen van vocht en moet u dus afnemen met een droge doek.
Voor het onderhoud gebruikt u normale meubelwas. Breng de was aan met een zachte doek en laat het enkele uren drogen. Wrijf de was daarna uit. Wij adviseren u het meubel 4 maal per jaar een zachte wasbehandeling te geven.

Onbehandeld
Het ongewerkte hout kan, indien er een vlek opgekomen is, worden behandeld met schoon, lauw water en een schuursponsje.
Voor een blanke beschermlaag op teak kan gebruik maken van Teakfix. Dit dient u meerdere malen per jaar te herhalen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in