Halfopen woning met villa-allures

Iedereen droomt wel eens van een villa. Omdat het prijskaartje van zo’n chique woning erg hoog ligt, blijft het meestal bij dromen. Maar gelukkig is dat niet altijd het geval, want Bouwen & Interieur vond in Tremelo een betaalbaar halfopen huis waar men het gevoel krijgt in een villa te wonen. Dat is de verdienste van een weldoordachte architectuur.


Het huis in Tremelo is opgevat als kijkwoning van Oscar V. Achter dit concept staat Vincent Bruggen, al zeventien jaar bekend voor het realiseren van exclusieve houtskeletprojecten. Vincent Bruggen profileert zich met Oscar V als bouwfirma voor eigentijdse én budgetvriendelijke woningen met minimalisme als rode draad. “We hanteren het principe less is more”, vertelt Machteld Lehaen. “We streven naar een strak interieur waar openheid en een aangenaam ruimtegevoel een belangrijke rol spelen.” Dat voornemen in de praktijk omzetten, is in een halfopen bebouwing geen sinecure. Maar hier is het wonderwel goed gelukt. Het geheim zit hem in subtiele ingrepen die tot een groots resultaat leiden. “Zo hebben we de plafondhoogte op de benedenverdieping opgetrokken naar 2m70. De keuken en woonkamer brachten we onder in één groot geheel. En door de grote glaspartij aan de achtergevel is er niet alleen contact met de tuin, maar wordt het ruimtegevoel nog meer geaccentueerd.”

Verborgen ramen

De opvallende openheid naar achter toe contrasteert met de geslotenheid aan de straatzijde. Twee halfopen bebouwingen zijn in een U-vorm tegen elkaar gezet, zonder ook maar één raam. Maar dat is slechts schijn. “De constructie bestaat uit Canadees houtskelet. Dat betekent dat het geïsoleerde skelet aan beide zijden een OSB-beplating heeft met daarover een gipsbeplating. Als gevelafwerking is gekozen voor zwarte zink en afrormosia. Die houtsoort bleef onbehandeld en bekomt na verloop van tijd een natuurlijk patina. Het afrormosia is aangebracht op een raster met verschillende latjes. Die verstoppen de ramen, eveneens van afrormosia, maar met een zwartgelakte binnenzijde. De latjes verhinderen dat er inkijk is en ze laten tegelijkertijd voldoende daglicht binnenvallen. ’s Avonds, als na het vallen van de duisternis de verlichting wordt aangestoken, zorgt dit ook voor een verrassend lichtspel.”

Persoonlijkheid

Het hout is ook gebruikt als afwerking voor de carport. Die heeft als groot voordeel dat de overkapping tot aan de zij-ingang loopt. “Bijzonder handig om op een regendag boodschappen uit de wagen te laden. Er wordt niets nat en de spullen kunnen meteen opgeborgen worden in de bijkeuken. Bezoekers hoeven hier niet te passeren, want aan de zijkant van de woning is er een aparte inkom.” Daar wordt meteen bij het betreden van het huis de openheid benadrukt, omdat de architect de gang liet uitmonden in de leefruimtes. De strakheid wordt dan weer voornamelijk gecreëerd door het laten overheersen van wit, ook in de slaapkamers. Toch voelt het allesbehalve kil aan. “Veel heeft te maken met hoe de rest van het interieur wordt aangekleed. Hier zorgen kunstwerken van Elisabeth Uytterhoeven, decoratieve designobjecten en bloemen en planten voor een kleurrijke toets. En voor persoonlijkheid, want dergelijke ingrepen voegen meer karakter toe aan een huis dan een muur die in een bepaalde tint wordt geschilderd.”

Prachtig marmer

De parketvloer, met beneden iets bredere planken dan boven, voegt warmte toe. In de keuken werd een gewaagde, maar daarom niet minder geslaagde, keuze gemaakt voor marmer. “Het is een materiaal dat klasse uitstraalt en dat past perfect binnen het concept van Oscar V. Om het betaalbaar te houden, bestaan de tegels niet volledig uit marmer. Enkel de toplaag is ermee bekleed.” Het marmer wordt opnieuw gebruikt – maar dan massief – in het keukenwerkblad dat overloopt in een eettoog. Het contrasteert er prachtig met de donkere kastenwand die rond het gasvuur is opgebouwd. De keuken op zich is vrij klein. De praktische indeling, de directe verbinding met de woonkamer en het fraaie uitzicht op de tuin doen dat gevoel echter vervagen.”

Troeven van hout

Dat er in deze woning over elk detail is nagedacht, komt niet alleen tot uiting in de hoge plafonds of het betaalbare marmer, maar in tal van andere ingrepen. Zo oogt alles strak en hedendaags dankzij greeploze keukenkasten, ingebouwde spots of blokdeuren. Maar ook dankzij meer vindingrijke toepassingen. “Er zijn bijvoorbeeld geen convectoren zichtbaar. Die zitten in de wand ingewerkt”, aldus Machteld. “Dat kan perfect bij Canadese houtbouw. Dat is één van de grote troeven van deze bouwmethode, naast het beduidend betere binnenklimaat, de moduleerbaarheid en de opmerkelijk kortere bouwtijd. Ook dat laatste is erg belangrijk. Wie bouwt, staat de popelen om zijn nieuwe thuis te betreden. En bovendien heeft de korte bouwtijd ook een positieve invloed op het kostenplaatje, want het aantal uren van vakmannen neemt aanzienlijk af.”

Bron: Bouwen & Interieur – juni 2010 - Tekst: Björn Cocquyt - Fotografie: Sarah Van Hove

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in