Fidias Awards bekroont studenten en professionele interieurarchitecten

Op 23 november heeft de vierde feestelijke uitreiking van de Fidias Awards plaatsgevonden in Antwerpen. Hierbij werden een aantal studenten en professionele interieurarchitecten aan de hand van een wedstrijd gewaardeerd voor hun werk in de verschillende categorieën.


De Fidias Awards zijn een jaarlijks evenement dat in het leven geroepen is door het AiNB, de Associatie van Interieurarchitecten van België. Deze beroepsvereniging De Fidias Awards erkennen zowel het jonge talent uit de Belgische interieurarchitectuuropleidingen als de professionele interieurarchitect. Voor deze vierde editie ging men zelfs op zoek naar talent over de taalgrens.

Binnen vooropgestelde categorieën dienen studenten en actieve interieurarchitecten hun bijzondere projecten in. De studentenkunnen zich kandidaat stellen voor de categorieën ‘interieurontwerp’ en ‘meubelontwerp’. De professionals kunnenrealisaties inzenden voor de volgende categorieën: ‘privé’, ‘commerciële gebouwen’, ‘openbare gebouwen’, en ‘meubelontwerp’.


De jury

De ingezonden projecten werden beoordeeld door een onafhankelijke en veelzijdige jury, waarin interieurarchitecten, maar ook een architect, juweelontwerper, journalist, kunsthistoricus en een fotograaf zetelen. Het bekeek en evaluerde elk project vanuit hun eigenprofessionele perspectief en zo kwam de jury tot een groep genomineerden per categorie en natuurlijk een uiteindelijke winnaar.


Professionals 2011


Meubelontwerp (los): Table Tige - Julie Van Mulders

De Table Tige is een dynamische tafel met diverse opbergmogelijkheden dewelke in opengeschoven toestand het werkoppervlak vergroten.


Meubelontwerp (bijzonder): Une Toute Petite Cuisine - Caroline Lateur - Stefanie Everaert - Doorzon

Une Toute Petite Cuisine werd een multifunctioneel wandmeubel dat de kleine leefruimte omtovert tot keuken, bibliotheek, tv hoek en bureautje. Het werkblad eindigt in een wit marmeren deksel dat de kleine werkplek aan het oog onttrekt. Ook de dampkap speelt een spelletje met de toeschouwer door het pleisterwerk als een manteltje om zich heen te slaan.


Privé: Tuinwoning aan zee - Caroline Lateur - Stefanie Everaert - Doorzon

Materialen als beton, multiplex, polyester, golfplaten en groene betonplex geven het interieur een ongedwongen, tactiel naturel. Hier dus geen cleane designbluf maar betaalbare, door kleuraccenten opgeladen, 'juiste' en tot gebruik uitnodigende directheid.’


Commercieel: Showroom - Ann-Sophie Markey - Bram Schelstraete - Markey & Schelstraete

Vier grote torens zijn voorzien van acht type badkamers. Van basic tot wellness. De kleuren van de torens zorgen tevens voor een leidraad langs het wandelpad.  Tussen de torens zijn baden opgesteld. Wastafels en kranen zijn naast elkaar geplaatst tot één grote wand 'the best offs'. 


Privé: Watertoren - Mauro Brigham - Bham Design Studios

Er is weinig visueel verband tussen de verdiepingen. Elke ruimte is uniek en heeft een andere functie dan diegene die zich eronder of erboven bevindt. De selectie van een klein materialen- en kleurenpalet samen met een strikte en consistente ontwerptaal hielpen om er een geheel van te maken.


Eco Label: Kantoorgebouw - Hugo Van Leuven - Buro II & Archi 1+1

De goed geïsoleerde gevels, intelligente daglichtsystemen, natuurlijke ventilatie en nachtkoeling zorgen voor een gebouw met een hoge standaard en een lage energiefactuur: een K-peil van 30 en een E-peil van 67. Het intelligent systeem van daglichttoetreding zorgt ervoor dat overal kan gewerkt worden zonder kunstlicht. 


Studenten 2011


Meubel: Dung2 - Rayah Wauters

Dung2 is het logische vervolg op Dung waarbij Rayah Wauters aantoont dat mest als bouwmateriaal kan dienen. Ditmaal gebruikt hij rundermest als basismateriaal.


Interieur: Sur Plus - Ann-Sophie Moyson

Het centrum voor nieuwe media brengt het oude wintercircus weer tot leven! Daar waar het wintercircus vroeger geen connectie meer had tot zijn omgeving, zorgt 'sur plus' opnieuw voor contact met de stad. Plug in!


Eco-Label: Ilse Leysen


Meer info:

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in