Designstoel voor kinderen

Vitra brengt een ongewoon leuke designstoel opnieuw in productie. De Plywood Elephant werd meer dan zestig jaar geleden ontworpen, en komt nu uit in een grote oplage en met een gemilderde prijs. Op de grens tussen speelgoed en design roept deze stoel de kinderlijke fantasie opnieuw op.


Speelgoed

Toen Vitra vorig jaar, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Charles Eames, een gelimiteerde oplage van in totaal 2.000 stuks lanceerde van de Plywood Elephant, werd dat bij het publiek enthousiast onthaald.
De in 1945 ontworpen maar nooit eerder in productie genomen dikhuiden waren in een mum van tijd uitverkocht, ondanks hun relatief hoge prijs. Die was te verklaren door de aanzienlijk hoge fabricagekosten. De meeste eigenaars beschouwen hun Plywood Elephant echter niet als speelgoed, maar als een verzamelstuk. Dat is met het oog op de gelimiteerde oplage misschien begrijpelijk, maar toch ook betreurenswaardig. Oorspronkelijk hadden Charles en Ray Eames de olifant immers voor kinderen ontworpen. Dat dit destijds niet zo werd opgevat, lag overigens vooral aan de hoge productiekosten en de gebrekkige distributiemogelijkheden.


Kunststof dikhuid

Om die reden heeft Vitra besloten een kunststof versie van de olifant uit te brengen, die ook qua prijs meer 'geschikt is voor kinderen'. Door de verandering van materiaal, beantwoordt de olifant niet alleen aan het oorspronkelijke idee van de ontwerpers maar ook aan het motto waaruit veel van hun werken ontstonden: ‘The most of the best to the greatest number of people for the least.’
In dit verband kan gewezen worden op het feit dat Charles en Ray Eames de eerste ontwerpers waren die, in 1950, synthetische materialen introduceerden in de meubelindustrie. Hierdoor konden ergonomische zitschalen relatief goedkoop geproduceerd worden.


Zes kleuren

Evenals de huidige kunststof zitschalen van stoelen als de Eames Plastic Armchair of de Eames Plastic Side Chair van Charles en Ray Eames, is ook de Plastic Elephant vervaardigd van polypropyleen, 100% recycleerbaar. Hij is verkrijgbaar in zes kleuren (rood, roze, lichtblauw, lichtgroen, wit en lichtgrijs) en laat menig kinder- en ouderhart sneller kloppen, als speelgoed of als object voor de kinderkamer. De Eames Plastic Elephant kost 185,34 euro.
Vanzelfsprekend beschikt de Eames Plastic Elephant over de vereiste GS- en Eveiligheidscertificaten voor speelgoed.

Info: Vitra 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in