De vijver

Een vijver brengt leven in de tuin. Het water trekt dieren aan: vogels die zich komen baden of drinken, de mooiste insecten,... Het klaterende water heeft daarnaast ook een rustgevend effect.

Ontwerp
- Ga doordacht te werk. Bekijk waar je de vijver wil integreren. In de buurt van het terras? Of in de tuin?
- Let er bij de plaatsbepaling op dat er voldoende licht is. Een vijver is doorgaans een levend biotoop. Minstens 50 % van het oppervlak moet van zon kunnen genieten.
- De stijl is doorgaans smaakgebonden. Bij een moderne woning hoort een strakke vijver.
- Verlies niet uit het oog dat de randafwerking vaak meer invloed heeft op de vorm dan deze van de vijver zelf.
- Vergewis je ervan dat je de nodige voorzieningen tot aan de vijver kan brengen; elektriciteit, water,…

Het graafwerk
- Verlies niet uit het oog dat je bij het graven van de vijver heel wat grond zal verplaatsen. Er is immers een groot verschil tussen losse en vaste kubieke meters.
- Een trucje om grondverzet enigszins te beperken is de vijver verhogen met een rand.
- Plan je de vijver pas in een latere fase van de tuinaanleg en dient het graafwerk machinaal te gebeuren, zorg dan dat er voldoende ruimte blijft om deze machines te laten passeren.

Natuurlijk of kunstmatig?
Natuurlijk:
- Bij hoge grondwaterstand kan je een natuurlijke vijver aanleggen.
- In vochtige gebieden kan je dit effect ook bekomen door het vijvergat een tijdlang vol te pompen met water.
- Een laatste natuurlijke methode is het aandammen van de wanden met klei. Zo creëer je een natuurlijke bak waarvan je de wand kan beplanten.

Kunstmatig:
Op dit vlak zijn er twee opties: het gebruik van folies of beton

Beton
- Wordt vooral toegepast bij strakke moderne vijvers.
- Betonnen bodem waarop muurtjes worden gemetseld. Deze kuip wordt tot slot waterdicht gemaakt.

Folies
- Brede waaier aan mogelijkheden
- Pvc-folies zijn de goedkoopste oplossing. Ze hebben echter een beperkte levensduur door hun gevoeligheid voor UV-straling. Ze gaan hooguit 8 tot 10 jaar mee.
- EPDM-rubber gaat nagenoeg levenslang mee. Het materiaal heeft een kleiner risico op wortelingroei. EPDM is wel duurder en laat zich moeilijker verwerken dan pvc-folie.
- Een laatste optie is polyester. Dit is arbeidsintensiever omdat je een kuip maakt van glasvezel in combinatie met harsen. Deze modellen zijn echter ook kant-en-klaar verkrijgbaar.
- Welk materiaal je ook kiest, probeer zo weinig perforaties en extra’s in de vijver te verwerken. Deze vergroten alleen maar het risico op lekkages.

Viskeuze
Probeer voor een evenwichtig bestand te zorgen. Denk niet alleen aan het oog, maar ook aan het welzijn van andere fauna en flora. Zorg daarom voor een gezonde mix van vissen die zorgen voor een evenwichtig leven in de vijver. Enkele voorbeelden:

- Koi’s: Dit zijn karperachtigen. Ze hebben de vervelende eigenschap dat ze de vijverplaten afvreten en over de bodem woelen. Het is echter wel een sociale vis. Wil je toch voor Koi’s gaan, dan valt het aan te raden een degelijke filter in de vijver te plaatsen en de vissen ook regelmatig bij te voederen. Op die manier voorkom je algengroei.
- Goudwinde: Een vis die deze nadelen niet heeft, is de goudwinde. Maar hij is dan weer snelle en minder sociaal. Dit maakt dat hij zich ook niet zo snel zal laten vangen door een reiger.
- Lauw: donkere vis die op de bodem van de vijver leeft. Hij beheert hier het biologisch klimaat
- Zonnebaars: roofvis die over het visbestand waakt.

Planten
- Zorg voor voldoende zuurstofplanten: bijvoorbeeld waterlelie - de wortels zijn goede zuurstofleveranciers -, fonteinkruid, waterpest of hoornblad.
- In de opstartjaren van de vijver is het ook een aanrader om veel met drijvende planten zoals waternavel, eendekroos of waterhyacint te werken. Deze planten woekeren heel sterk en verbruiken bijgevolg ook veel voeding. Het is de ideale manier om het water arm te houden.
- Voor de afwerking van de randen kan je kiezen uit een groot plantenaanbod. Hier zal de keuze vooral bepaald worden door de persoonlijke smaak.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in