De verhardingen

De tuinverhardingen kunnen met verschillende materialen worden gerealiseerd. Belangrijk is dat ze door specialisten worden geplaatst om tot het beste en duurzaamste resultaat te komen.

Tijdelijke oplossingen
- Wanneer na het bouwen het budget ontoereikend is voor een kant-en-klare verharding, kan je opteren voor een tijdelijke verharding.
- Kies in dit geval voor gebroken steenpuin, betongruis of kiezel. Op die manier geraak je niet alleen met propere voeten in de woning, maar leg je meteen ook een goede basis voor de latere afwerking van de oprit.
- De plaatsing van het steengranulaat is kinderspel, zet de hoop uit elkaar, wals de bodem goed af en je kan enkele jaren verder.
- Als je deze ondergrond ook als fundering voor de toekomstige verharding wil gebruiken, zorg er dan voor dat het niveau zo ligt dat je bij de afwerking zonder afgraven kan verder werken.

Types
- Waterdoorlatende materialen; granulaten zoals grind, kiezel, dolomiet of porfier.
Nadelen: je kan ze wegrijden en moet ze dus om de zoveel jaren aanvullen.
Geen kindvriendelijke ondergrond; je kan immers vast rijden met de fiets
Voordelen: goedkoop en milieuvriendelijk zijn.


- Semi-waterdoorlatende materialen; klinkers, kasseien,...
De materialen worden met een open voeg geplaatst die het water doorlaat.
Binnen de klinkers heb je nog de keuze tussen beton- of kleiklinkers. Deze laatste is de échte klinker en is bovendien ook slijtagebestendiger dan zijn betonnen tegenhanger.

- Niet-waterdoolatende afwerking; zoals tegels, gepolierd beton of asfalt.
De tegels kunnen ook nog eens worden opgedeeld in betonnen of natuurstenen materialen.

Plaatsing
- Wanneer je na de voltooiing van de woning voor de tijdelijke granulaatlaag als ondergrond koos, kan je hierop verder werken voor de plaatsing van afwerklaag.
- In het andere geval dien je voldoende diep uit te graven en in een degelijke fundering te voorzien. Zorg dat deze voldoende is aangedamd.
- Op de funderingslaag wordt een straatlaag geplaatst om de klinkers, kasseien of tegels in te plaatsen. Dit is doorgaans een laag gestabiliseerd zand (mengeling van cement en rijnzand).
- Een nieuwe materiaalsoort voor de straatlaag is split, een gemalen kalksteen. Deze bindt zich lichtjes door het inmengen van water wat een stevige ondergrond garandeert. Het laat ook toe gemakkelijk herstellingen uit te voeren.
- De patronen die je kiest voor de plaatsing van de bestrating is net als de kleur enerzijds smaakgebonden en anderzijds mee bepaald door de stijl van de woning en de tuin.
- De kleuren kunnen trouwens een aanvulling zijn op het concept van de tuin. In de winter brengen ze bijvoorbeeld kleur in de tuin. Het gekozen patroon geeft ook een zekere sfeer.

Onderhoud
- Een verharding met open voeg zal niet onkruidvrij blijven. Dit kan je bestrijden met een verdelgingsmiddel of verbranden. De eerste aanpak zal je tweemaal per jaar moeten toepassen om succesvol zijn, het verbranden zelfs tot drie maal.
- Mossen kan je te lijf gaan met een anti-mosmiddel. Een behandeling in het voorjaar en najaar moet volstaan om van een mosvrij terras te genieten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in