Binnenkijken bij: Van grijs kantoor tot kleurrijke loft

Dat een loft niet per definitie minimalistisch en strak moet worden ingericht, is geen geheim. Toch blijkt uit de praktijk dat veel loftbewoners bijna vanzelf bij die koele, sobere stijl uitkomen. Philippe en Lievin kozen voor een andere aanpak. Zij maakten van hun loft in hartje Antwerpen een kleurrijk en speels geheel zonder de architecturale basisprincipes van ruimte en licht uit het oog te verliezen.

Een oude, ietwat krakende lift, brengt ons tot in een pikzwarte inkomhal. Aan de muur hangen verschillende bijbelse figuren. Ze kijken ons streng aan. ‘Waar zijn we nu weer terechtgekomen?’ is ons eerste reactie. Plots vliegt er een deur open en komt er een breed glimlachende man tevoorschijn. “Ach, je moet er niets achter zoeken hoor”, zegt Lievin. “Die beelden zijn puur decoratief.” Het halletje werd helemaal zwart geschilderd om te contrasteren met de lichte ruimte binnenin. “We wilden een shockeffect creëren”, legt Lievin uit. Die ingreep heeft zijn doel niet gemist. Het effect is overweldigend. Binnen komen we terecht in een enorme open ruimte die doorloopt over de volledige lengte van het appartement. Zowel langs de voor- als de achtergevel valt een ruime portie licht binnen.

Maritiem bedrijf
Het appartement bevindt zich in een groot kantoorgebouw uit 1954. Eind jaren negentig kwam het leeg te staan en werd het onderverdeeld in zes woonverdiepingen. Op de verdieping van Philippe en Lievin was vroeger een maritiem bedrijf gevestigd. “De inrichting was navenant”, herinnert Lievin zich. “Gyprocmuurtjes, verlaagde plafonds, overal tapijt... niet echt wat je noemt smaakvol. Toch viel het enorme potentieel van deze ruimte ons onmiddellijk op. We hebben hier twee stoelen neergezet en zijn gaan zitten. Urenlang hebben we niets anders gedaan dan gekeken. Door de ruimte op ons te laten inwerken, werd het vanzelf duidelijk hoe we de renovatie zouden gaan aanpakken.”

Openheid
Bijna de volledige verdieping werd heringedeeld. “We hebben enkel een paar functionele muren laten staan”, aldus Lievin. “De rest hebben we uitgebroken om meer openheid te creëren.” Na die eerste renovatieronde lag de structuur van de loft vast. Op de badkamer en een klein bureautje na lopen alle ruimtes in elkaar over. Het slaapgedeelte kan desgewenst worden afgesloten van het woongedeelte door een grote glazen schuifdeur uit cederhout. Door het gebruik van glas gaat er bijna geen licht verloren. Aan de achterzijde van de loft, waar ook het slaapgedeelte ligt, werd de gevel voor een deel uitgebroken om een binnenterras te creëren. Zodoende komt er naast licht ook lucht naar binnen.

Authentieke elementen
Hoewel ze een grondige renovatie achter de rug hebben, hebben Philippe en Lievin geprobeerd zoveel mogelijk authentieke elementen te bewaren. Om te illustreren hoe het hier vroeger uitzag, neemt Lievin ons mee naar de kleine bureaukamer. Die bevindt zich nog helemaal in de oude kantoorstijl. Het is net alsof we een echt kantoor binnenstappen. Ook de verwarming herinnert aan het bedrijfsverleden van het gebouw. Om meer ruimte te creëren, haalden Philippe en Lievin alle valse plafonds in het appartement weg. Op die manier kwam de originele betonnen draagstructuur van het gebouw opnieuw tevoorschijn. Achter de steunbalken zit de verlichting verstopt. Daarvoor kozen Phillippe en Lievin voor etalagespots die fungeren als accentverlichting. Door met de verschillende lichtpunten te spelen, ontstaat er ’s avonds een verrassend en sfeervol geheel.

Oude wagonplanken
Opvallend is ook de vloer. Die zorgt voor de continuïteit in het appartement. Hij bestaat uit lange, oude eiken wagonplanken die doorlopen in alle ruimtes, zelfs in de badkamer. Enkel in de keuken liggen keramische tegels, voor het onderhoudsgemak. Door de planken in verticale richting te leggen, wordt het gevoel van ruimtelijkheid geaccentueerd. Bovendien begeleidt de lijn van de vloer het binnenvallende licht zodat voor- en achterzijde van het appartement naar elkaar toe lijken te lopen. Ook in de rest van het appartement is erg veel hout verwerkt. “Voor de gezelligheid”, licht Lievin toe. “Oorspronkelijk wilden we voor een koele loftlook gaan, maar die gedachte hebben we snel overboord gegooid. We hadden vrij snel door dat die stijl niets voor ons was.” Met die beslissing gingen Philippe en Lievin tegen de geest van de tijd in, want eind jaren negentig was het al minimalisme wat de klok sloeg.

Schilderij
Ook de meubels en het kleurgebruik staan volledig in het teken van de gezelligheid. Alle kleuren in de loft zijn gebaseerd op het schilderij dat in de zithoek hangt. “We hadden nooit gedacht dat dat schilderij zo’n belangrijke rol zou gaan spelen”, zegt Lievin. “We hebben er meer dan drie uur voorgestaan vooraleer we het kochten.” Het doek stelt een Siamese tweeling voor. Toch was het minder de tekening dan wel het kleurgebruik waar Philippe en Lievin voor vielen. Net als het schilderij bevat het appartement een mengeling van warme witte, grijze, rode en aubergine tinten.

Uitzonderlijke lichtinval
De meest aantrekkelijke eigenschap van deze kleurrijke loft is volgens Lievin de uitzonderlijke lichtinval. “Dat en de stilte”, voegt hij er snel aan toe. En inderdaad: de luidruchtige Antwerpse Meir ligt hier in vogelvlucht nog geen honderd meter vandaan en toch kan je een speld horen vallen in het appartement. “Enkel het uitzicht had beter gekund”, geeft Lievin toe. Aan de voorzijde kijken de bewoners recht op de gevel van het huis aan de overkant van de straat, aan de achterzijde valt hun blik op een sombere kantoorblok. “Ach ieder appartement heeft wel enkele minpunten”, aldus Lievin. Het maakt er zijn woonplezier zeker niet minder op. “Ik woon ondertussen al bijna tien jaar in Antwerpen en ik zou er niet meer weg willen. Je hebt hier alles dicht bij de hand: lekkere restaurants, fijne cafés, mooie winkels, cultuur, vriendelijke mensen...noem maar op.” Laten we daarbij een pracht van een woning vooral niet vergeten...

Bron: Special Bouwen – EPN - Tekst: Tim Torfs - Fotografie: Sarah van Hove


Wil je meer van dergelijke reportages lezen? Bestel dan hier Special Bouwen – editie herfst

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in