Alain Berteau is designer van het jaar

Voor België organiseert de Stichting Interieur samen met Weekend Knack en weekend le Vif/l'Express de verkiezing van de 'designer van het jaar'. De eerste editie van dit jaarlijks evenement wordt gelanceerd tijdens de 20e Interieur Biënnale, niet voor niets dé plek bij uitstek waar aanstormend talent wordt aangemoedigd, ontdekt en gelanceerd.


Via preselecties en jurering door de Stichting Interieur en de redacties van Weekend Knack en Weekend le Vif/l'Express was er vrij snel een unanieme keuze. De eerste titel van 'designer van het jaar' wordt uitgereikt aan de Brusselse architect en ontwerper Alain Berteau (°1971). Uit het juryrapport citeren we graag het volgende: "Het is vooral zijn veelzijdigheid die ons aansprak. Alain Berteau stelt bestaande objecten en gevestigde typologieën in vraag. Of het nu om een stoel, zetel of kraan gaat, telkens komt hij met interessante en opvallend nieuwe voorstellen af, aangepast aan een nieuwe levenswijze. Zijn ontwerpen verrassen telkens door hun intense eenvoud en originele materiaalkeuze. Neem nu zijn Tab Chair, uitgegeven bij Bulo. de brede rugleuning doet ook dienst als armleuning en nodigt uit tot een nieuwe, maar toch natuurlijke manier van zitten. Zijn Future Bathroom (2006) voor Van Marcke zal bestaan uit mobiele badkamereenheden. Ideaal om op regelmatige basis ook het interieur van de badkamer aan te passen. En zijn Shift Table & Desk bij Feld verbergen op een subtiele manier draden, papiersnippers en bureaubenodigdheden."
"De combinatie van soberheid en creativiteit maken van Alain Berteau een waardige 'designer van het jaar'", aldus Christine Laurent, hoofdredacteur van Weekend le Vif/l'Express. Collega Trui Moerkerke van Weekend Knack omschrijft Berteau als: "een ontwerper die alles in zich heeft om internationaal door te breken."

Op de 20e Interieur Biënnale stelt Alain Berteau eigen werk voor van zijn prille, maar boeiende carrière. Daarnaast ensceneert hij ook de toegang tot de Underground, de plaats waar 'theyoungdesignersfair' en de resultaten van de wedstrijd 'Design for Europe' worden getoond. Daarbij zorgt Berteau voor een Europese primeur en zal hij voor het eerst zijn Cover Sool voor Montis (Nl) aan het grote publiek voorstellen.
De grote presentatie van de eerste 'designer van het jaar' vindt plaats op vrijdag 13 oktober om 12:00 uur in Kortrijk Xpo.
 

Wie is Alain Berteau

Alain Berteau werd in 1971 in Duitsland geboren. Toen hij drie jaar was verhuisde hij met zijn ouders naar België. Hij studeerde architectuur aan La Cambre en geeft er nu zelf meubelontwerp. Berteau is actief als architect en ontwerper. Hij tekent zowel residentiële als commerciële architectuur en ontwerpt naast meubilair ook zeer technische objecten als kranen. Hij was de eerste Belg die door VIA (Fr) ondersteund werd (valorisation de l'innovation dans l'ameublement). Ook Philippe Starck werd in zijn beginjaren gesteund door VIA. Een aantal van zijn creaties wordt momenteel gecommercialiseerd door verschillende bedrijven met een internationaal profiel, waaronder Bulo, Vange, Feld, Wildspirit, Montis en Van Marcke.

Alainberteau.com

Bron: Interieur '06

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in