2,1 procent Belgen heeft geen bad/douche, wc of warm water

Zo'n 2,1 pct van de Belgen beschikt niet over elementair sanitair comfort, zoals een bad of douche, een toilet of warm water. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.


Bij de mensen die onder de armoededrempel leven stijgt dat percentage tot 5,4. Bij wie meer heeft, daalt het tot 1,5 pct.
Een kwart van de armen beschikt ook niet over centrale verwarming, terwijl dat bij de rest slechts 12 pct is.

Verschillen huurders eigenaars
Het hoeft ook weinig verbazing te wekken dat armen drie keer meer risico lopen om te maken te krijgen met financiële problemen om hun woning te kunnen verwarmen, een elektrische installatie of waterleidingen in slechte staat heeft of in de winter moeilijkheden heeft om zijn woning tot een comfortabele temperatuur te verwarmen.

Er bestaan ook grote verschillen tussen huurders en eigenaars. Die laatsten hebben het systematisch beter. Zo beschikt 4 pct van de huurders niet over elementair comfort, terwijl dat bij de eigenaars slechts 1,5 pct is.

Meer dan 23 pct van de huurders klaagt over een gebrek aan plaats in hun woning, tegenover slechts 5,6 pct van de eigenaars. Van de huurders is er ook maar 15 pct die zijn woning niet warm genoeg krijgt in de winter, tegenover 3 pct van de eigenaars.

Huurders hebben tot slot vijf keer meer kans dan eigenaars om problemen te kennen met een defecte elektrische installatie of waterleidingen in slechte staat.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in