Het digitale huis

Recepten raadplegen op internet vanuit de keuken. Documenten printen ongeacht waar men zich ook bevindt in huis, zonder met kabels te moeten prutsen. Waken over de veilige nachtrust van de baby zonder uit de zetel te moeten komen, het is allemaal niets nieuws. De technologie heeft onze huizen al langer in mini-netwerken veranderd. Maar toch: you ain’t seen nothing yet! Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden. Verwacht wordt dat deze nieuwe apps zullen slagen waar domotica nog niet in is gelukt, namelijk een vast onderdeel uitmaken van onze manier van wonen.

Een mooi voorbeeld van deze ‘intelligente revolutie’ is de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die het gedrag van de bewoners ‘leert’. De eerste paar keer zet men de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van de dagelijkse routine van de bewoners, en speelt daar dan ook op in. De apparatuur is eveneens eenvoudig te regelen via een app.
Apple lanceerde in 2014 dan weer HomeKit. Met HomeKit bedient men slimme apparaten in huis vanaf de iPhone of iPad. HomeKit is geen losse app, maar een oplossing waarmee ontwikkelaars ondersteuning in hun eigen producten en apps kunnen inbouwen. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen. Het maakt niet uit wie de huisapparatuur heeft gefabriceerd: gebruiken ze HomeKit, dan kunnen ze allemaal met een HomeKit-ondersteunende app communiceren. Daarmee lost Apple een praktisch probleem van slimme apparaten op. Voor de komst van HomeKit werd ieder apparaat vanuit een eigen app bediend, waardoor ze moeilijk met elkaar konden samenwerken. Ook verschillende exposanten van BATIBOUW zullen toelaten om HomeKit met hun producten te gebruiken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in